időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Vállalkozók bankja: megtört a lendület

Jámbor Gyula
2006.04.09. 23:00

Bár nagy lendülettel láttak neki, a háttérintézmények vezetőinek ellenállása miatt a következő kormányzati ciklusra marad a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vállalkozók bankjává alakítása. Az érintett intézmények önállósága megszüntetésének forgatókönyve ugyan elkészült, ám a végrehajtást a választások utáni időszakra halasztotta a gazdasági miniszter.

A kormány elhatározta, hogy kialakítja azt az egységes intézményrendszert, amely a magyar vállalkozók számára hitel-, tőke- és garanciatermékeket biztosít, s az uniós támogatásokat is kezeli – jelentette be még január végén Kóka János gazdasági miniszter. A kormány az MFB-t jelölte ki a magyar vállalkozók bankjává. Ám kiderült, hogy az átalakítás az érintett 17 háttérintézmény vezetőinek és káderállományának ellenállásán elvérezhet. A bejelentést követően nem más, mint Csillag István volt gazdasági miniszter, az Eximbank vezetője volt az, aki azt találta nyilatkozni, hogy „meg lehet szüntetni 17 igazgatóságot, és oda lehet adni a posztokat a haveroknak”.
Nem lehetett könnyű leküzdeni azoknak az állami társaságoknak az ellenállását sem, ahol a vezetők inkább vállalnák a piaci megméretést, mint a beolvasztást. A VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. menedzsmentje miniszteri bejelentésre reagálva azt nyilatkozta: a VÁTI nem foglalkozik vállalkozásfejlesztési programokkal, ügyfeleik 90 százaléka önkormányzat vagy nonprofit cég, így az sem világos, hogyan kerültek a képbe. Csanádi Ágnes vezérigazgató szerint a VÁTI már most is vállalatszerűen működik: mérik dolgozóik teljesítményét, szabályozták a folyamatokat. A közhasznú társaságok tervezett összevonásával elsikkadnak az eredmények, míg egy lépcsőzetes privatizáció után a vezetők reményei szerint magáncégként is megállnák a helyüket.
Ám információink szerint a VÁTI piaci átalakulásának ára volt: megszüntették azt a tevékenységüket, amelynek során településfejlesztési szolgáltatást nyújtottak – nem piaci alapon – önkormányzatoknak. A vállalkozók bankjába integrálva a VÁTI maradék tervezői szakmai profilját is elvesztheti, s csak a banki, pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozik majd – mondta informátorunk.
Az MFB vállalkozói bankká szervezésének tervezett menetrendje lapértesülések szerint a következő: április közepéig meg kell kötnie a tulajdonosi együttműködési megállapodást az érintett intézmények tulajdonosaival, a minisztériumokkal, illetve az ÁPV Rt.-vel. Július 31-ig kell elkészülnie a szükséges törvénymódosító javaslatoknak, hogy az új parlament minél előbb napirendre tűzhesse azok tárgyalását. Az MFB stratégiájának és működésének módosítása az év végéig fejeződhetne be, így a 2007– 2013 közötti támogatásoknál már ezt vennék figyelembe.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.