A Balatonnál bottal ütik a haltolvajok nyomát

2006. 06. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen csak megkezdődött az idei szezon, egy fonyódi horgász másfél órás fárasztás és a hatalmas állattal folytatott kínkeserves dulakodás után egy 220 centiméter hosszú, 88 kilós harcsát emelt ki a tóból. Ám azok a horgászok sem panaszkodhattak, akik a május eleji szezonkezdés óta nem a Balatont, hanem a tihanyi Belső-tavat vagy a szárszói horgásztavat választják. Nemrégiben konferenciát rendeztek Almádiban a tavi halászat és horgászat jövőjéről, és felavatták a balatoni régió halász-, horgász- és környezetvédelmi múzeumát. Mindeközben a helyi és a tótól jóval távolabbi településekről érkező haltolvaj bandák is munkához láttak.
Nem csak vízben, halban is gazdag a Balaton – állítja a siófoki székhelyű Balatoni Halászati Rt. horgászturisztikai vezetője. Szakál Tamás szerint bőven van táplálékuk a balatoni halaknak, és a szaporodási körülmények is kiválóak. A legnépszerűbb Balaton melletti horgásztó látogatói sem panaszkodhatnak: a közelmúltban harminc mázsa nyurgapontyot telepítettek a tihanyi Belső-tóba. A Balatoni Halászati Rt. vezérigazgatója, Kiss György Károly egyébként évek óta szorgalmazza hivatalos helyeken, hogy kerüljenek a hungarikumok közé a balatoni halak, ám a társaság kérelmét eddig rendre elutasították. A halgazdasági vezető – jogászok szerint is méltányolhatóan – sérelmezi, hogy az ország több étterme is használja a jogilag nem létező „balatoni hal” kifejezést. Mivel nincs levédve, így sokan, sok helyütt sajátos PR-fogásként állítják a halételre, hogy az balatoni halból készült.
De vajon miért hiányzik a magyar élelmiszerboltok és éttermek kínálatából a nemes balatoni hal, amikor az MTA Tihanyi Limnológiai Kutatóintézetének munkatársai szerint a tó egykori ötven halfajából harminc ma is fellelhető, tíz-tizenöt halászható, és ahova kérik, a halászati részvénytársaság szállít? És miért van az, hogy a balatoni büfék, gyorséttermek olcsón beszerezhető, fagyasztott tengeri halat kínálnak a nyaraló vendégeknek? A déli part egyik Halker-boltjában olasz süllőt és kanadai fogasfilét árusítanak, egy somogyi kisvárosban pedig egy távol-keleti országból származó, tömbbe fagyasztott halból készítenek „büfés csemegét”. Kiss György Károly szerint a dömpingárut előnyben részesítő vendéglátással van baj. Igaz ugyan, hogy a tó környéki éttermek egy része ma már a legális, gazdag horgászzsákmányokból is halhoz jut, ám jócskán akadnak még olyan vendéglők, amelyek rabsicáru vásárlására rendezkedtek be.
– Tavaly több mint huszonöt kilométer hosszú hálót hagytak maguk után a halrabló bandák, amelyek becslések szerint egymilliárd forint értékű halat emeltek ki nagyüzemi módszerrel a Balatonból. Követhetetlen a tóból kilopott hal útja, bottal üthetjük a halrablók nyomát. A társaság tizenkét, a biztonság miatt párban járó halőre tehetetlen a korszerű eszközökkel és nemegyszer fegyverrel is felszerelkezett bandákkal szemben, amelyek többsége – állítólag – nem Balaton környéki. Szomorú szenzáció egy-egy haltolvaj banda tettenérése, majd példás büntetése – mondja a horgászturisztikai vezető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.