Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Hiányban világelsők vagyunk

Az idén Magyarországon halmozódik fel a legnagyobb államháztartási hiány – értékelte Európa legnagyobb hitelminősítő intézete a kormány által csütörtökön elismert 9,4 százalékos deficitet. Ezzel hazánknak sikerült a negatív lista második helyén álló Libanont és a harmadik helyet elfoglaló Srí Lankát is leköröznie.

Szabó Eszter
2006. 06. 09. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világrekorder lett hazánk az államháztartási hiány tekintetében: Európa legnagyobb hitelminősítő intézetének adatai szerint a csütörtökön közzétett 9,4 százalékos GDP-arányos magyar deficit a világ összes országát tekintve a legmagasabbnak számít. A londoni székhelyű Fitch Ratings Közép- és Kelet-Európáért felelős igazgatója, Ed Parker lapunknak tegnap megerősítette: intézetük legfrissebb előrejelzése értelmében a magyar kormány által csütörtökön elismert hiány első a negatív listán, a második helyen pedig a komoly egyensúlyi problémával küzdő Libanon áll 8,2 százalékos idei deficittel. A harmadik legnagyobb hiánnyal Srí Lanka „büszkélkedhet”, amely ebben az évben 1,8 százalékkal alacsonyabb hiányt halmoz fel hazánknál.
*
A Fitch mostani kimutatása nem előzmény nélküli, az intézet ugyanis korábban több alkalommal hívta fel a figyelmet a magyar államháztartás labilis állapotára. A hitelminősítő tavaly decemberben minősítette vissza Magyarország adósbesorolását, idén áprilisban pedig azt kérte, hogy hazánk hagyjon fel a költségvetési könyvelési trükkökkel, amelyek az alacsonyabb kimutatott hiányszámot segítették elő.
Világelsőségünk azért jelent különösen rossz hírt, mert a globális kockázatvállalási hajlandóság csökkenést mutat, így a jövőben hazánkat várhatóan egyre drágábban finanszírozzák a külföldi befektetők.
Eközben tegnap tovább folytatódott a kormányzati magyarázkodás arról, hogy miért csak most derült fény a rekordnagyságú hiányra, valamint arra, hogy azonnali megszorító intézkedések nélkül az idei költségvetésben ezermilliárd forintos többlethiány keletkezne. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a köztévé tegnapi adásában azt közölte, hogy a költségvetés hiányát „100 milliárdos tétellel” növelte meg az árvíz. A környezetvédelmi tárca múlt havi adatai ezzel szemben lényegesen alacsonyabb, 15,2 milliárd forintos árvízvédelmi költségről számoltak be. A várható megszorításokkal kapcsolatban Lendvai megismételte, hogy az energiaár-támogatásban változás lesz.
A hiányadatokkal kapcsolatban a tegnap közzétett elemzői jelentések arra figyelmeztettek, hogy a 9,4 százalékos hiány még mindig nem fedi a valóságot, az állami vállalatok adósságait és az államilag garantált hiteleket ugyanis nem tartalmazza teljes egészében az új deficitadat. További aggodalomra ad okot, hogy a PPP-konstrukcióban épülő autópálya-kiadások sincsenek benne a csütörtökön bejelentett hiányszámban, jóllehet ezekről a tételekről továbbra sem lehet tudni, hogy elfogadja-e az EU statisztikai hivatala a költségvetésen kívülre történő könyvelésüket.

publicisztika a 7. oldalon >

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.