Eleonóra 2024. február 21.
logo

Leépül a nemzeti vasút

Putsay Gábor
2006.08.18. 23:00

Ellentétben áll a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) vezetésének vasútpolitikája a kormány által előtérbe helyezett Új Magyarország programmal is. A szaktárca terveiben vasútreform címén vonalbezárás, tarifaemelések és a menetdíjkedvezmények megvonása szerepel – közölte tegnap Fónagy János országgyűlési képviselő, az Orbán-kormány volt közlekedési minisztere. Mint elmondta, a kormányprogramban kiemelt helyen szerepel a tömegközlekedés, ezen belül a vasút fejlesztése, a gyakorlatban viszont a hálózat radikális csökkentésére készülnek. A gazdasági tárca a nyár elején meghirdetett 28 helyett idén ugyan 15 vasúti szárnyvonalon szüntetné meg a személyszállítást, ugyanakkor 2008-ig 60 mellékvonalat zárnának be. Mindezt azzal az indokkal, hogy a régiókban megszüntetik a párhuzamos közlekedést, azaz az autóbuszos fuvarozást részesítenék előnyben. Ám Fónagy János szerint nem lehet azt tudni, hogy a Volán-társaságoknak milyen beruházásra lenne szükségük a meglevő vasúti forgalom kiváltására, ami egyes régiókban olcsóbb és előnyösebb szolgáltatást biztosít az utazóközönségnek. A GKM ezzel együtt még az idén 5–30 százalékkal emelné a tömegközlekedés viteldíjait, s jelentősen megnyirbálnák a kedvezményeket.
Mint azt a képviselő közölte, mindannyiunk érdeke a működőképes vasút, az elmúlt években azonban a MÁV gazdaságilag mélypontra került, a társaság adósságállománya ma már az államháztartást is veszélyezteti. Ennek pedig az a legfőbb indoka, hogy az állam három éve nem kötött szerződést a MÁV-val, s a megrendelt szolgáltatások után nem tette lehetővé a közszolgáltatás ellentételezését. A társaságnak a napi működéshez is államilag garantált hiteleket kell felvennie. Fónagy ugyanakkor közölte, hogy a jelenlegi helyzet miatt a MÁV vezetése sem menthető fel.
Mindemögött Fónagy János szerint egy jól átgondolt gazdaságpolitikai törekvés állhat. Bevett gyakorlat ugyanis nagyvállalatok és iparágak tudatos tönkretétele abból a megfontolásból, hogy a kormány átadja a terepet a magántőkének, illetve külföldi, egyébként állami nagyvállalatoknak. Mivel a tömegközlekedésre van hazánkban igény, a MÁV tönkremenetele és privatizációja esetén is lesz vasúti szolgáltató, jelentős állami hozzájárulással és a jelenleginél lényegesen magasabb menetdíjakkal együtt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.