időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Szennyezett az ivóvíz Tihany környékén

G. Juhász Judit
2006.08.11. 23:00

Megtiltotta az ivóvíz fogyasztását tegnap a Veszprém Megyei Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Tihanyban, Aszófőn és Balatonfüreden, miután szennyezést találtak az egyik kútban.

Gulyásné dr. Harcos Veronika, Balatonfüred városi tiszti főorvosa lapunknak elmondta: rutinellenőrzéskor derült ki, hogy feltehetően bakteriális eredetű szennyeződés került a vízbe. Elmondta: megbetegedésekről nem tudnak, a tilalmat óvatosságból rendelték el. Az említett kutat azonnal kiiktatták a rendszerből, de mivel a szennyezés áthaladt a csőrendszeren, ezért azt fertőtleníteni kell. Értesítették a jegyzőket, akik megtették az ilyenkor szükséges intézkedéseket, és tájékoztatták a lakosságot. A hét végén lajtos kocsikkal és palackozott vízzel járják a környéket. A korlátozás mindaddig érvényben marad, amíg a vonatkozó határértékek újból megfelelnek – közölte tegnap az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.
*
Balatonfüred területének mindössze tíz százalékát, a vasútállomástól délre és nyugatra eső, főleg nyaralók lakta városrészeket érinti a feltételezések szerint szennyezett víz, ezért oda a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. és az önkormányzat lajtos kocsikkal szállíttatja az ivó- és a palackos vizet – tudtuk meg Bóka István polgármestertől. Pánikhangulat nincs az üdülővárosban, de miután a lakosság megnyugtatását szolgáló tájékoztatás némileg körülményes, előfordul, hogy ott sem fogyasztják az ivóvizet, ahol nincs korlátozás. Délután közleményt adott ki az aszófői kút kezelését végző DRV Zrt., amelyben tudatja: forralva a kritikus helyeken is használható az ivóvíz. Tihany polgármesterét, Bors Istvánt a település egyik külföldi testvérvárosában érte a hír. Lapunknak elmondta, ennek ellenére azonnal elrendelte az intézkedési terv elkészítését és a lakosság és az üdülővendégek magyar és német nyelvű tájékoztatását.
A DRV Zrt. siófoki székhelyén folyamatosan ülésezik a válságstáb, de hogy milyen szennyező anyag került a rendszerbe Aszófőnél, azt csak az ÁNTSZ veszprémi laboratóriumában végzett mikrobiológiai és vízkémiai vizsgálat legkorábban kedden várható eredményéből tudhatjuk meg.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szóvivője az MTI-nek elmondta: Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter azonnali vizsgálatot rendel el, és beszámolt arról is, hogy a miskolci esethez hasonlóan most is egy talajhoz közeli karsztkút, de ezúttal egy másik baktériumfajta okozhatta a szennyeződést.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.