időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Háborgó települések

Gulyás J. Attila
2007.05.13. 23:00

Vereséget szenvedtek az ÁPV Zrt.-vel szemben a balatoni hajózási részvények kisebb, 48,99 százalékos csomagjának megszerzéséért folytatott harcban a tóparti önkormányzatok. A többségi tulajdonos huszonkét önkormányzat azóta reménykedett a hajóstársaság egy kézben maradását szavatoló kisebbségi részvénycsomag megszerzésében is, hogy a kormány 2003-ban kimondta: értékesíteni kell a hajóscégben lévő állami részesedést. Ezek után félő, hogy zavarok léphetnek fel a közszolgáltatásként végzett (menetrendi) balatoni hajózásban – vélekednek a hajókikötővel rendelkező balatoni önkormányzatok vezetői.

Elsőként bennünket, a többségi tulajdonosi körbe tartozó balatoni önkormányzatokat illett volna megkérdezni: ha már térítés nélkül nem kaphatjuk meg, menynyit adnánk a Balatoni Hajózási Zrt. kisebbségi részvénycsomagjáért – reagált az ÁPV Zrt. múlt pénteki döntésére Balázs Árpád, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke, a hajósrészvények többségével rendelkező tóparti önkormányzatok képviselője. A limitáras, nyílt, egyfordulós pályázat kiírása az exprivatizátor Suchman Tamást, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) szocialista elnökét is meglepte, aki lapunk kérdésére leszögezte: amíg élvezi a huszonkét önkormányzat bizalmát, harcolni fog a kisebb részvénycsomag Balatonnál maradásáért.
Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója a múlt ősszel lapunknak arról beszélt, hogy az állami kézben lévő részvénycsomag megvételére a menedzsment és az önkormányzati oldal három alternatívát dolgozott ki: az első a térítésmentes eladás, a másik a közhasznú hajózási és a vitorláskikötői-turisztikai célú üzletág szétbontásával történő értékesítés – amely egyébként a vezérigazgató szerint nem lenne lehetséges –, a harmadik pedig egy értékbecslésen alapuló, az önkormányzatok részéről történő vételi ajánlat. Horváth Gyula akkor azt mondta: miután az ötvenegy százalékos részvénycsomag tulajdonba adását illetően sem volt politikai vita az üdülőrégióban, s a kisebb részvénycsomag megszerzésének előnyeit is kezdettől fogva azonosan látják a régió kormánypárti és ellenzéki képviselői és a politikusok, érthetetlen számára az értékesítés késlekedése.
Az újabb állami részvénycsomag eladásának előzményéhez tartozik, hogy a 2006. évi választások előtt Veres János pénzügyminiszter úgy látta: támogatható a közszolgálati tevékenység (menetrendi hajózás) részvénycsomagjának térítésmentes átadása, az ugyanis nem sért semmiféle érdeket.
Mindezek után felháborítónak tartják az ÁPV Zrt. döntését a többségi tulajdonos tóparti önkormányzatok, és érdekképviseletük, a Balatoni Szövetség vezetői is hangsúlyozzák: nem ezt várták a már évek óta tartó tárgyalásoktól, ígéretektől. – Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezzük, s nem kizárt: visszahívjuk a Balatoni Hajózási Zrt. igazgatóságából és a felügyelőbizottságából az önkormányzatok képviselőit – mondta újságíróknak Balázs Árpád.
Suchman Tamástól megtudtuk: a hét közepén találkozik az ÁPV Zrt. elnökével, s a tárgyalás eredményéről pénteken tájékoztatja az érdekelt önkormányzatokat és a hajóstársaság menedzsmentjét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.