időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Lefokozták Bácskai Jánost

Munkatársunktól
2007.05.21. 23:00

Hivatali visszaélésben bűnösnek találta Bácskai János dandártábornokot a Fővárosi Ítélőtábla nem jogerős ítéletében. A maffiaellenes központ volt vezetője ügyében jogerősen a harmadfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság hozhat döntést.

Részben megalapozatlannak és iratellenesnek minősítette az első fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság ítéletét a Fővárosi Ítélőtábla Bácskai János ügyében: a tábornokot hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás helyett hivatali visszaélés miatt ítélték el. Enyhítették az elsőfokú döntést annyiban is, hogy az egyéves felfüggesztett szabadságvesztés próbaidejét a korábbi három évről két évre csökkentették, illetve a gondatlanságból elkövetett államtitoksértés vádja alól felmentették a vádlottat. A büntetőperben korábban kiszabott lefokozás mellékbüntetést a másodfokú bíróság fenntartotta, azaz a tábornokot megfosztotta rendfokozatától.
Tekintettel arra, hogy az elsőfokú és a másodfokú ítéletben ellentétesen döntöttek a maffiaellenes központ volt vezetőjének bűnösségéről az államtitoksértés vonatkozásában, illetve a bűnpártolás helyett az enyhébb súlyú hivatali viszszaélést állapították meg, lehetőség van fellebbezésre; jogerős ítéletet a harmadfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság hoz majd.
A másodfokú ítélet tényállása szerint Bácskai Kulcsár Attila volt bróker kérésére a Pannonplast-ügy iratait a rendőrségre juttatta el, és ezzel előnyhöz segítette Kulcsár Attilát. A dandártábornok jelezte a rendőrségnek, hogy iratok tűnhetnek el a K&H Bankból, ahol egyébként a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatot folytatott. A nyomozók megjelentek a pénzintézetben, és másolatokat vittek el még a PSZÁF-alkalmazottak megjelenése előtt. A rendőrség egyébként a PSZÁF feljelentése alapján indított eljárást.
Bácskai János az utolsó szó jogán elmondta, nem érti, miért bűncselekmény az, hogy terhelő dokumentumokra felhívja az egyébként nyomozást folytató hatóság figyelmét, és segít azokat bejuttatni a rendőrséghez, illetve ezzel miképp juttat előnyhöz egy lehetséges gyanúsítottat. A védelem emiatt nyújtott be fellebbezést, a vád pedig súlyosbításért…

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.