időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Magukra hagyják a termelőket

Dénes Zoltán
2007.05.16. 23:00

Hiába vázoltak fel különféle lehetőségeket a szakmai szervezetek a fagykárt szenvedett gazdák támogatására, a kormány maradt eredeti álláspontjánál. Eszerint – számolt be erről a tegnapi kormányülést követően Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára – ha az unió engedélyt ad rá, úgy ismét megnyitják az agrárkár-enyhítési rendszerbe való belépési lehetőséget.

Az alaphoz a január végi határidőre a termelők hat százaléka csatlakozott, így abban alig 300 millió forint található.
A FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmai Szervezet előzetes felmérése szerint a tavaszi fagykár a gyümölcstermés legalább felét elvitte, helyenként pedig elpusztította a termés teljes egészét, 35-40 milliárdos kárt okozva a gazdáknak. A kárenyhítési alaphoz július 15-ig történő csatlakozási lehetőségen kívül a kormány még egy 50 százalékos kamattámogatott hitelt is biztosítana, természetesen ezt is csak akkor, ha erre az unió rábólint. – A kormány, úgy tűnik, nem érzi át a több tízezer család drámáját – reagált a döntésre Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke.
Jakab István úgy nyilatkozott, hogy a kormány láthatóan nem kíván érdemi segítséget nyújtani a tönkrement családok tízezreinek. Véleménye szerint ezzel lényegében azt üzeni a termelőknek, hogy katasztrófa esetén nem számíthatnak segítségre.
*
– Márpedig a most felvázolt lehetőségeket semmiképpen sem nevezhetjük érdeminek, hiszen a legtöbb gyümölcstermelő gazdának nemcsak az idei termése, hanem a gyümölcsöse is jelentősen károsult – tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy a 35-40 milliárd forintos fagykár enyhítésére a szakmai szervezetek korábban uniós források igénybevételét, állami garanciavállalást a hitelek átütemezéséhez, a nemzeti támogatások előre hozott kifizetését, illetve a területalapú támogatásból idén elvont mintegy 25 milliárd forint felhasználását is felvázolták lehetőségként. Emellett a FriutVeb a károsult gazdák adó-, illetve járulékbefizetési kötelezettségeinek elhalasztását, a Magosz pedig az unió szolidaritási alapját is lehetőségként említette.
Hogy végül a kárt szenvedett gazdák mennyi támogatásra számíthatnak, arra nem tudott válaszolni a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón Gál J. Zoltán kormányszóvivő, főleg, mivel szerinte a fagykárok mértéke még nem ismert. Mint mondta, a kártérítéshez törvénymódosításra is szükség van, s ha ez megvan, a költségvetés tartalékaiból kiegészítheti a kárenyhítési kasszát a kormány. Terveik szerint előre hozott kifizetésekkel is enyhítenék bizonyos mértékig a bekövetkezett károkat.
Az újranyíló agrárkár-enyhítési alaphoz esetlegesen csatlakozó gazdálkodóknak szántóföldi termelés után hektáronként ezer, ültetvények – tehát a legnagyobb kárt szenvedett szőlők, gyümölcsösök – után pedig 3000 forintos biztosítási díjat kell befizetniük, amit az állam ugyanolyan összeggel egészít ki. Ebből jön össze a kiosztható káralap, s ehhez jöhet a fent már említett, 50 százalékos kamattámogatású hitelkonstrukció is – természetesen, ha lesz rá brüsszeli engedély.
Mártonffy Béla, a FruitVeb elnökének véleménye szerint a kormány által felvázoltak lehetőséget adnak a gazdáknak arra, hogy áthidalják az átmeneti problémákat. A FruitVeb egyébként a zöldség-gyümölcs fogyasztás növelését célul kitűző marketingprogram elindítását jelentette be tegnap. A szervezet elnökének elmondása szerint a program célja, hogy a jelenlegi 400 grammos napi zöldség- és gyümölcsfogyasztást hét éven belül 500 grammra növeljék. A marketingtevékenységre az Agrármarketing Centrum 85 millió forintot biztosít, amihez a FruitVeb további 15–20 millió forinttal járul hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.