Botrány botrány hátán

Szinte naponta derül fény a fejlesztési pénzek botrányos, pártpolitikai szempontok vezérelte elosztását bizonyító esetekre. Lapunk újabb kormánypárti kötődésű szervezetről derítette ki, hogy milliókat kapott az Agrár- és vidékfejlesztési operatív program (AVOP) révén.

2008. 02. 21. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből kaptunk információt arról, hogy egy MSZP-hez köthető szervezet, a Penyigéért Kulturális Egyesület 2006-ban összesen 7,5 millió forint AVOP-os támogatást kapott. Az egyesület elnöke Kőrösi Miklósné, aki 2002 és 2006 között az MSZP színeiben vezette Penyige települést. A szervezet 2006-ban 1,5 millió forintot Penyige turizmusának fejlesztésére, hatmillió forintot pedig – meglepő módon – a Szatmári kóstoló című könyv megjelentetésére kapott. A kreatív pénzszerzés ékes bizonyítéka, hogy a volt szocialista településvezető férje, Kőrösi Miklós a Penyigei Szilvalekvárfőzők Egyesületének létrehozására szerzett 350 ezer forintot. Megírtuk már, hogy a házaspár fia, Kőrösi Róbert egy olyan cég tagja, amely mintegy 650 millió forintot nyert el a keret terhére.
*
Korábban négy baloldali kötődésű Hajdú-Bihar megyei cégről is megírtuk, hogy óriási összegeket nyertek el az AVOP-tól. Közülük legjobban a hajdúnánási Tedej Zrt. járt, amely csaknem 650 millió forintot kapott. A cégben fontos tisztséget töltött és tölt be Bódi László és Bódi Lászlóné, akiknek lánya, Kőrösiné Bódi Judit a szocialisták színében politizál. A hölgy a 2002-es országgyűlési választáson az MSZP országos listáján a 137. helyet kapta meg. Ennél komolyabb eredményt ért el a 2002-es őszi önkormányzati választáson: októberben a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés MSZP-s tagja lett. A politikus négy évvel később, 2006 októberében ismét bekerülhetett a megye közgyűlésébe, s ezt még megfejelte azzal, hogy pártlistán bejutott Hajdúnánás képviselő-testületébe is. Itt az apját váltotta, hiszen Bódi László több cikluson keresztül a hajdúnánási testület tagja volt, természetesen az MSZP színeiben. Az önkormányzati politikai karrier mellett Kőrösiné Bódi Judit az AVOP-ot felügyelő földművelésügyi tárca Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Észak-alföldi régió koordinátora, társadalmi munkában pedig az MSZP hajdúnánási alapszervezetének elnöke.
A hölgy férje, Kőrösi Róbert szintén a Tedej Zrt. tulajdonosa. Az ő édesanyja vezeti a fent említett Penyigéért Kulturális Egyesületet, és az ő édesapja kapott 350 ezer forintot a „szilvalekvárfőző” egyesület létrehozására.
Az államtitkár fiú segített?
A Tedej Zrt. által elnyert százmilliókhoz képest aprópénz az az öszszeg, ami a debreceni székhelyű Agrárgazdaság Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft.-nek jutott, amely az AVOP-on még így is több mint 112 millió forintot nyert el. Megírtuk, hogy a kft. ügyvezetőjének és egyik tulajdonosának, Forgács Barnának a fia, Forgács Barnabás 2005 júliusa óta az AVOP-ot felügyelte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban. Ő 2006 augusztusáig a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) irányító hatósági főosztályán dolgozott, 2005. július és 2006. augusztus között magát a főosztályt vezette, ahová éppen az AVOP menedzsment osztálya is tartozott, 2006 augusztusától pedig az FVM agrár-vidékfejlesztési főosztályát irányította, szintén az AVOP-ot is felügyelve.
„Diszkrimináció kizárva”
A minisztérium sajtóügyelete érdeklődésünkre azt közölte, álláspontjuk szerint nincs összeférhetetlenség. – Nem alkalmazható hátrányos diszkrimináció egyetlen gazdasági szervezettel szemben sem, és a támogatások elbírálása, valamint ellenőrzése az önök által is minden bizonnyal jól ismert rendszeren keresztül történik – tette hozzá az FVM sajtóirodája. Hab a tortán, hogy az ügy kirobbanásával egy időben Forgács Barnabást előléptették. Gyurcsány Ferenc múlt csütörtökön – Gráf József miniszter javaslatára – 2008. február 1-jei hatállyal az FVM szakállamtitkárává nevezte ki Forgács Barnabást, miután elődje, Ficsor Ádám a miniszterelnök kabinetfőnöke lett.
Közpénz milliárdosoknak is
Komoly támogatáshoz jutott a derecskei Kasz-Coop Kft. is, miután AVOP-pályázaton hat esetben összesen több mint 257 millió forintot nyert el. A cég ügyvezetője Szabó Imre, Németh Imre exminiszter volt évfolyamtársa. Az ő regnálása idején adták át azt a hatalmas gyümölcstárolót és -feldolgozót, amit SAPARD-pályázaton nyert a cég. Szabó Imre mellesleg a megyei agrárkamara elnökségi tagja, amelyet éppen Forgács Barnabás édesapja, Forgács Barna vezet. Szintén AVOP-os pénzt kapott a földesi székhelyű Agro-Földes Kft., a cég 2004–2006 között több tételben összesen csaknem 205 millió forintot nyert el. Az Agro-Földes Kft. egyik tulajdonosa és ügyvezetője Deák Géza agrárvállalkozó, aki a Népszabadság top 150-es listája szerint az ország 71. leggazdagabb embere. A cégben tulajdonos még a szintén földesi székhelyű Agromarkt Kft., amely a legfrissebb kimutatások szerint 5,8 milliárd forinttal rendelkező Deák Géza érdekeltségei közé tartozik. A férfi egyébként a diktatúra időszakában az MSZMP aktív tagja és országgyűlési képviselő volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.