időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Hibás cukorrendelet

Dénes Zoltán
2008.02.28. 23:00

Komoly összegektől esett el mintegy ötven Kaba környéki cukorrépa-termelő tavaly a földművelésügyi minisztérium félreérthető rendelete miatt. Egy szállítócég jogosan tarthatja magánál a pénzüket.

Nem fizette ki a tavalyelőtti cukorrépatermés után a termelőknek járó cukorkompenzációt a derecskei Kasz-Coop Kft., amely a környék egyik legnagyobb gazdálkodókat összefogó, integrátor cégeként működik. Lapunk több helyi gazdálkodótól is úgy értesült, hogy a társaság a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) rendeletére hivatkozva magát termelőnek minősítette, és megtartotta a cukorgyárak bezárása kapcsán kárpótlásul folyósított brüsszeli támogatást. A rendeletet a tárca csak tavaly ősszel módosította úgy, hogy egyértelművé tette: az uniós juttatás a cukorrépa-termelőknek jár. Mivel a rendelet korábbi változatában nem volt egyértelmű, hogy a szállítási joggal rendelkezőnek, vagy közvetlenül a termelőnek jár-e a támogatás, a Kasz-Coop – jogilag nem, de erkölcsileg megkérdőjelezhető módon – nyugodtan hivatkozhatott a hazai szabályozásra, amikor a megkapott összeget nem utalta tovább a gazdálkodóknak. Itt meg kell jegyezni, hogy kétféle termelőt lehet az ügyben megkülönböztetni: egyrészt vannak olyanok, akik eleve rendelkeztek beszállítói joggal, másrészt olyanok, akik a Kasz-Coop Kft. által átadott jog alapján termeltek. Márpedig a cukorkompenzáció a beszállítói jogosultsággal rendelkezőknek járt a rendelet szerint. Mindazonáltal nyilvánvaló, hogy az unió e támogatással a gazdálkodókat akarta kártalanítani valamelyest azért, mert a cukorpiac reformja nyomán a 2004-es 47 eurós tonnánkénti cukorrépaár 2006-ra 32 euróra csökkent, ami a folyamat végére egészen 25,51 euróig süllyed. Az EU által hazánk számára megállapított kompenzáció összege 26 millió euró volt 2006-ban, ami 2010-re – párhuzamosan az évente csökkenő cukorátvételi árral – 41 millió euróra növekszik majd. Az FVM 2006-ban az érintetteknek hektáronként 9,45 eurót fizetett ki. Vagyis az integrátor cég azzal, hogy a 2006-os termés után nem fizette ki a termelőknek a cukorkompenzációt, több tíz millió forintos összeget rakhatott zsebre. A Kasz-Coop magatartása egyébként azért is nehezen érthető, mert az elmúlt években komoly, legalább 300 millió forintos uniós pályázaton elnyerhető forráshoz jutott a cég.
Az olyan integrátor cégek, mint a Kasz-Coop, a következő egy hónapban várhatóan komoly tárgyalásokat folytatnak majd arról, hogy az EU-tól érkező kompenzációt milyen arányban utalják tovább a termelőknek. A termelők várakozásai szerint a beszállítói joggal rendelkezőknek egyértelműen a támogatás száz százalékát kellene kifizetni, a Kasz-Coop beszállítási joga alapján a termelőket pedig a pénz 50 százaléka illeti meg. Az összeg mértéke egyáltalán nem mindegy, mivel a tárca 2009-ben határozta meg az új támogatási rendszerre való áttérés dátumát, ami azt jelenti, hogy azt követően a korábbi, történelminek nevezett támogatási mértéket fogják kapni vagyoni értékű jogként a gazdák. A cukorrépa-termelők ezért azt remélik, hogy a tárca a 2008-as évet tekinti majd történelmi alapnak, amikor várhatóan megkapják a 2007. évinél magasabb támogatásukat. Ellenkező esetben, például ha a 2006-os esztendőt – amikor az integrátor cég vette fel a támogatást – vagy a tavalyi évet veszik alapul, amikor kisebb támogatáshoz juthattak, akkor e hátrányos helyzetük 2013-ig fennmaradhat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.