időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Megkésett LB-állásfoglalás

Borsodi Attila
2008.02.29. 23:00

E gy jelölő szervezetnek minősülnek a közös jelöltet, listát állító jelölő szervezetek ezért közös kompenzációs listájuk a töredékszavazatok megosztása tekintetében akkor is önálló kompenzációs listának minősül, ha olyan jelölő szervezettel is van közös jelöltjük, amellyel közös kompenzációs listát nem állítottak.

Az egy jelölő szervezetnek minősülő jelölő szervezetek a töredékszavazatok felosztásánál is egy jelölő szervezetnek számítanak – szól a Legfelsőbb Bíróság Közigazgatási Kollégiumának közelmúltban született állásfoglalása. Az ügy érdekessége, 2006 őszén a Vas Megyei Bíróság ellenkező értelemben hozta meg döntését. Ismert, jogerősen a szocialistáknak ítélt oda egy mandátumot Szombathely közgyűlésében a Vas Megyei Bíróság, megváltoztatva a megyei területi választási bizottság korábbi határozatát. A területi választási bizottság annak idején egy fideszes beadvány miatt vizsgálta felül a mandátumkiosztást.
*
Egy választókörzetben megváltoztatta a helyi választási bizottság döntését, így a polgári oldallal együttműködő Pro Savaria Egyesületnek jutott volna a mandátum. Ezt bírálta felül a megyei bíróság. Döntése értelmében a választókörzetben keletkezett 752 töredékszavazatot úgy osztotta el a kompenzációs listán, hogy csak a Pro Savaria Egyesületnek számolt el 250 szavazatot, így 502 szavazat elveszett.
A Legfelsőbb Bíróság állásfoglalása szerint viszont, ahogyan annak idején a területi választási bizottság is határozott, a Fidesz– KDNP-t és a Pro Savaria Egyesületet is külön figyelembe kellett volna venni, a töredékszavazatokat nem három-, hanem kétfelé kellett volna elosztani. Így 376 töredékszavazatot kellett volna figyelembe venni a Pro Savaria Egyesület és ugyanennyit a Fidesz–KDNP javára. E döntéssel úgy módosult volna a kompenzációs lista alapján a mandátumkiosztás, hogy eggyel több mandátumot kapott volna a Pro Savaria Egyesület, és eggyel kevesebbet az MSZP– SZDSZ. A 29 fős testületben pedig 15 mandátuma lett volna a Fidesz–KDNP–Pro Savaria választási szövetségnek, 12 az MSZP– SZDSZ-nek, egy mandátumhoz jutott volna az MDF, egyhez pedig az Együtt Szombathelyért Egyesület.
Mindez jogi szempontból már lényegtelen, a Vas Megyei Bíróság ugyanis annak idején jogerős döntést hozott, így ez ügyben nem lehetett a Legfelsőbb Bírósághoz fordulni. A dolog azonban azért is érdekes, mert nemcsak Szombathelyen, hanem Pécsett is hasonló döntés született. A Baranya Megyei Bíróság ott is az MSZP fellebbezésének adott igazat a töredékszavazatok elosztása ügyében. A pécsi közgyűlésbe így végül 20 MSZP-s, 16 fideszes, két SZDSZ-es, egy MDF-es és egy Összefogás Pécsért színeiben politizáló képviselő jutott be. Itt annyi a különbség, hogy a jobboldal az egy pluszmandátummal sem lenne többségben a helyi közgyűlésben.
Répássy Róbert, az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának fideszes alelnöke lapunknak elmondta, hogy jogi szempontból az ügy 2006 őszén lezárult, mert a Vas Megyei Bíróság akkor jogerős döntést hozott, az LB Közigazgatási Kollégiumának állásfoglalása így csak a jövőre nézve lehet iránymutató. – Az ügynek politikailag lehetne következménye, de nem hiszem, hogy az MSZP és az SZDSZ érdemben foglalkozna az LB állásfoglalásával, mert az időközi választáshoz vezethetne. A hatalmon levőknek pedig nem érdekük egy új választás, mert azon könnyen súlyos vereséget szenvedhetnének – fűzte hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.