Juhász hitelezője és Kabai

Juhász Ferenc szocialista alelnök hitelezőjének is üzleti kapcsolata volt a Kabai családdal. A volt honvédelmi miniszter villaépítéséhez magánkölcsönt adó Füzesi István egykori cége az elmúlt években fokozatosan Veres János pénzügyminiszter adócsalásért börtönbe zárt egykori üzlettársának érdekeltségébe került.

2008. 03. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Juhász Ferenc MSZP-elnök-helyettes egykori hitelezőjének cége is üzleti kapcsolatba került az adócsalásért börtönbe került Kabai Károly családi vállalkozásával – tudta meg lapunk. A Veres János pénzügyminiszter adócsalásért elítélt egykori üzlettársa által létrehozott, és rokonai által vezetett Nyír-Uncia Kft. ugyanis tavaly augusztus végétől tulajdonosa lett annak az Eurocast Kft.-nek, amelynek alapítója egy magánkölcsön révén anyagilag is köthető Juhász Ferenc egykori honvédelmi miniszterhez, jelenlegi MSZP- elnökhelyetteshez. Az Eurocast Kft.-t egy Ivanov Szergej Vlagyimirovics nevű, orosz üzletemberrel együtt az a Füzesi István alapította, aki a Medgyessy-kormány idején tizenötmillió forintos hitelt nyújtott Juhász Ferenc budai luxusvillájának építéséhez.
A Kabai Károly cégéhez hasonlóan alapvetően fémkereskedelemmel foglalkozó Eurocast Kft. története igen különösen alakult Juhász Ferenc villaépítése óta. A társaságot Füzesi István fokozatosan a fiának, Füzesi Attilának adta át, akit ezekben az időkben igazgatósági elnöknek neveztek ki a Juhász Ferenc által vezetett Honvédelmi Minisztérium (HM) tulajdonában lévő HM Currus Rt.-ben. Ebben a társaságban lett vezérigazgató-helyettes Kabai egykori raktárosa és üzlettársa, Tácej Zoltán, akinek az irányításával a hadrendből kivont harci járművek fémanyagait adták el a honvédség telephelyeiről. Az anyagokból jelentős mértékben részesült a Kabai vejének, Lőrincz Lászlónak az érdekeltségébe tartozó cég is, amely szintén fémkereskedelemmel foglalkozott.
*
A Kabai-féle tranzakciók idején az Eurocastban egy svájci pénzügyi tanácsadó cég irányította az ügyeket, és szerzett jelentős befolyást, miközben Füzesi Attila, a HM Currus Rt. elnöke is tulajdonos volt. Amikor azonban Juhász helyett 2006-ban Szekeres Imre lett a honvédelmi miniszter, a svájci társaság kiszállt az Eurocastból, és átadta a tulajdonát Füzesi Attilának, aki azt továbbadta a Hansa LKM Nyersanyagfeldolgozó és Kereskedelmi Kft.-nek. A Hanza Kft.-ben pedig nem más volt cégvezető, mint Kabai Károly, de veje, Lőrincz László, illetve hulladékos üzlettársaik is vezető szerepet kaptak. Ők egyben érdekeltek voltak a Nyír-Uncia Kft.-ben is. Mint ismeretes, a Nyír-Uncia Kft. Juhász minisztersége idején 292 millió forintot kapott a HM-től lőszer-megsemmisítésre, de alvállalkozóként azóta is több száz milliós megbízásokat teljesít a honvédségnek. Tavaly nyár óta a cég tulajdonosa lett az Eurocast Kft.-nek is, ahol a Füzesi család helyett a Kabai vette át az irányítást. Az Eurocast Kft.-t jelenleg ugyanis Kabai veje, Lőrincz László vezeti, a tulajdonos Nyír-Uncia Kft.-ben pedig Kabai lánya, Lőrinczné Kabai Beatrix az ügyvezető.
Juhász Ferenc hitelezőjének fia, Füzesi Attila egyébként 2003. februártól 2004. augusztus végéig igazgatósági elnöke volt a honvédelmi tárca egy másik cégének, a HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Rt.-nek is. Bekerült emellett az állami Antenna Hungária igazgatóságába, és 2003 januárjáig a Népszava kiadójának igazgatója is volt. Juhász akkoriban úgy nyilatkozott: a kölcsön és a megbízatások között nincs összefüggés. Füzesi sikeres vállalkozó, ő tesz szívességet azzal, hogy rendbe rakja a cégeket. A volt honvédelmi minisztert lapzártáig nem tudtuk elérni az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.