Veres János rokona Kabaiéknál

A pénzügyminiszter rokona is dolgozója lehetett az adócsalásért börtönbüntetésre ítélt Kabai Károly családi vállalkozásának. A katonai elhárítás számára készített belépési névjegyzék tanúsága szerint 2006-ban a Veres János egykori üzlettársának érdekeltségébe tartozó Nyír-Uncia Kft. alkalmazottjaként tartották számon Vámos Zsolt hűtőgépszerelő hulladékkereskedőt, a pénzügyminiszter unokatestvérének férjét is. Vámos a Nyír-Uncia Kft.-hez hasonlóan állami támogatást is kapott társasága fejlesztéséhez.

2008. 04. 04. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veres János rokona is dolgozója lehetett a pénzügyminiszter adócsalásért börtönre ítélt volt üzlettársa, Kabai Károly érdekeltségébe tartozó Nyír-Uncia Kft.-nek. Legalábbis ez derül ki abból a névjegyzékből, amelyet 2006 januárjában készítettek a Katonai Biztonsági Hivatal számára.
A Nyír-Uncia Kft. dolgozóinak adatait azért kellett dokumentálnia a nyírbogáti szocialista polgármesterjelölt családi cégének, mert erre volt szükség, hogy a társaság munkatársai beléphessenek a Magyar Honvédség hajdúsámsoni lőszerraktárába. A listán a Nyír-Uncia Kft. dolgozóinak adatai közt szerepelnek a pénzügyminiszter unokatestvérének férje, Vámos Zsolt adatai is, aki Kabaiék telephelyének szomszédságában üzemeltet egy hűtőgépszerelő üzemet. A Vámos által vezetett Bogát-Fém Bt. udvaráról egyébként korábban fémet adtak el a szomszédos hulladéktelepre is, ahol a Veres János és Kabai Károly által alapított Bogát-Ferr Kft. és a hozzá köthető, szintén fémfelvásárlással foglalkozó Bogát-Metál Kft. működött.
Mint ismeretes, ezek voltak azok a társaságok, amelyek hamis számlák alapján csökkentették adófizetési kötelezettségeiket. Kabai jelenleg ezek miatt a tranzakciók miatt tölti három és fél éves börtönbüntetését.
A Vámos Zsolt és Veres János között fennálló rokoni kapcsolatot Kabai megemlítette önkormányzati választási kampányában is, ahol a pénzügyminiszter azért szólalt fel, hogy az adócsaló fémkereskedőt válasszák meg Nyírbogát polgármesterének. Nyírbogáton az MSZP és az SZDSZ színeiben önkormányzati képviselőjelölt volt Vámos Zsolt is, de később felhagyott a politikával, és inkább a hulladéküzletben fejlesztette fel cégét, amely nem kevés segítséget is kapott ehhez az államtól.
*
Mint arról a Magyar Nemzet hasábjain korábban részletesen beszámoltunk, Vámos Zsolt 25 millió forintos állami támogatásban részesült a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Tanácstól, valamint a térségi munkaügyi központtól használt hűtőgépek hasznosításával foglalkozó üzemének létrehozásához. Az ügy kapcsán annak idején a Hír Televízió stábjának az Országgyűlés folyosóján sikerült megszólaltatni Veres János pénzügyminisztert, aki mindössze az „Én rokonaim nem kaphatnak semmit?” kérdéssel reagált, és egy félmondattal utalt arra is, hogy Vámos Zsoltot szabályos pályázati eljárás alapján támogatta az állam.
Ma azonban az említett televízió munkatársai ezt aligha tehetnék meg, hiszen Veres János pénzügyi tárcavezető kijelentette: öt méter távolságon belül nem közelíthetik meg a Hír Televízió riporterei.
A Magyar Nemzet munkatársa hasonlóan járt Vámos Zsolttal. Amikor a Nyír-Uncia Kft.-ben vállalt munkájáról akartuk kérdezni, a vállalkozó nyomdafestéket nem tűrő szavakat használva lecsapta a telefont.
Az ügyben nem tudtuk szóra bírni a Nyír-Uncia Kft. vezetőit sem. Veres János sajtófőnöke pedig annyit közölt, hogy a pénzügyminiszter jelenleg szabadságon van.
Amint az ismert, a belépési engedély dolgozóinak névlistája alapján Veres János rokonát is alkalmazó Nyír-Uncia Kft. 2006-ban alvállalkozóként 200 millió forintos állami megbízást kaphatott a Honvédelmi Minisztérium (HM) lőszer-megsemmisítési pályázatán győztes cégtől. Az elmúlt esztendőben ugyanez a társaság 164 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Bajnai Gordon miniszter által irányított Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) révén európai uniós forrásokból.
A Nyír-Uncia Kft. még Juhász Ferenc honvédelmi minisztersége idején teljesítette első lőszer-megsemmisítő megbízását. Erre 292 millió forintot nyert el a HM beszerzési hivatalától.
Lapunk hasábjain megírtuk azt is, hogy nemrégiben a Nyír-Uncia Kft. tulajdonába került az az Eurocast Kft. is, amelynek alapítója magánkölcsönt nyújtott Juhász Ferenc, a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese, volt honvédelmi miniszter budai villaépítkezéséhez.
A Nyír-Uncia Kft.-t lőszer-megsemmisítéssel megbízó Trend-Fix Kft. a magyar légvédelem rakétáinak megsemmisítésekor kapcsolatba került a Gyurcsány Ferenc miniszetrelnök-pártelnök rokonával, Apró Antallal korábban egy társaságban tevékenykedő Dési János vállalkozóval is. Dési János cége, a Solar Kft. a honvédség katonai szervezeteinél feleslegessé vált rakéták hajtóanyagainak megsemmisítésére kapott bruttó 748 millió forintot a honvédelmi minisztériumtól.
A Nyír-Uncia Kft. dolgozói listáján egyébként szerepel Somlyai Lászó, a szocialista párt nyírbogáti elnöke is, a társaság egyik tagja és maga Kabai Károly is, aki 2003-tól elvileg nem vezetője és nem is tulajdonosa a vaskos állami pénzeket elnyerő társaságnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.