időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

Még tart a zuhanás

Munkatársunktól
2008.05.30. 22:00

A hétfői veszteség után tegnap ismét alulteljesített a budapesti tőzsde a nemzetközi piacokhoz képest, bár a börzék hangulata világszerte pesszimista volt.

Több mint egyszázalékos csökkenéssel zárt tegnap a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX. Ugyanakkor a nemzetközi börzék sem teljesítettek túl fényesen, főként a tengerentúli inflációs adatok és az ismét rekordmagasságban szárnyaló olajár kapcsán, ami miatt leértékelődött az autósszektor és a légipiac. Az olajár viszont jót tett a Mol-részvényeknek, amelyek árfolyama fél százalékkal emelkedett. A Mol-papírok 22 560 forinton zárták a napot, csaknem két és fél milliárdos forgalom után.
Ezzel együtt nem igazán érdekli a magyar részvénypiac a befektetőket, legalábbis a forgalom alapján – jelentette ki tegnap Farkas Róbert, a Raiffeisen Bank részvénykereskedési igazgatója az MTI-nek. A szakember szerint ha a nemzetközi pozitív hangulat még egy pár hétig kitartana, talán a magyar részvények iránt is nagyobb lenne az érdeklődés. Az elmúlt két hónap jelentős emelkedése után azonban inkább negatív korrekció várható, ami lefelé húzná a magyar piacon forgó részvények árfolyamait is.
A Mol kivételével a vezető részvények mindegyike rontott tegnap a BUX-indexen. A legnagyobb forgalom – 3,698 milliárd – tegnap is az OTP papírjait jellemezte. A bank részvényei 2,5 százalékkal, 7225 forintra értékelődtek le, elsősorban az Európa-szerte uralkodó borús szektorhangulatnak köszönhetően. A Magyar Telekom árfolyama hét forinttal, 0,9 százalékkal, 795 forintra esett, a papír forgalma 1,607 milliárd forint volt. A UBS még hétfői elemzésében semleges ajánlás mellett 910 forintos 12 havi célárfolyamot határozott meg a távközlési vállalat részvényeire, amely a tegnapi záróárfolyamhoz képest 14 százalékos felértékelődési potenciált jelent – közölte a portfolio.hu.
A gyógyszergyártók közül a Richter-papírok árfolyama 1,6 százalékkal, 33 700 forintra csökkent, a részvények forgalma 2,3 milliárd forintot ért el. A kisebbik szektortárs, az Egis 137,3 millió forintos forgalom mellett 3,4 százalékkal,
17 580 forintra gyengült. Esett a kis- és közepes részvények indexe, a Bumix is 2651,67 pontra, ami 0,31 százalékos gyengülést jelent az előző napi záráshoz képest.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.