időjárás 11°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Hadihajókkal a kalózok ellen

MN-összeállítás
2008.06.13. 22:00

Külföldi hadihajók legalább fél éven át minden eszközzel harcolhatnak a Szomália partjainál garázdálkodó kalózok ellen – határozott tegnap az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A kelet-afrikai ország kormánya kikötötte, hogy milyen feltételek mellett és mely államok haditengerészetei vehetnek részt a nemzetközi akcióban.

Megelégelték a kalózok garázdálkodását a szomáliai partoknál, ezért hosszú egyeztetés után az ENSZ Biztonsági Tanácsa tegnap határozatban adott felhatalmazást arra, hogy külföldi hadihajók behatoljanak a kelet-afrikai ország felségvizeire, és fellépjenek a banditák ellen – közölte az AFP. Mint arról korábban beszámoltunk, az elmúlt időszakban több – panamai, francia, spanyol és japán – halászhajót és teherszállítót is megtámadtak Szomália partjainál, illetve az Ádeni-öbölben, tavaly legalább huszonöt ilyen esetről érkezett hír. A banditák rendszerint túszul ejtik a legénységet, majd miután megkapták a váltságdíjat, szabadon engedik őket.
A bűnözők legutóbb május végén, az Ádeni-öböl nemzetközi vizein támadtak meg egy panamai zászló alatt hajózó, a constantiai kikötőbe tartó teherszállítót, kilenc embert foglyul ejtettek. Egy hónappal azelőtt egy spanyol halászhajó 26 tagú személyzetét fogták el, később 1,2 millió dolláros váltságdíjat kaptak értük. A BT mostani döntése értelmében a külföldi hadihajók minden eszközt bevethetnek azért, hogy megakadályozzák a rablásokat, és elfogják a bűnözőket. Az Egyesült Államok és Franciaország által megfogalmazott 1816-os számú határozatot a tanács tizenöt tagja egyhangúan elfogadta. A benne foglaltak szerint a szomáliai átmeneti kormánnyal egyetértésben bizonyos államok engedélyt kapnak arra, hogy hadihajóik a szomáliai vizeken cirkáljanak, és fellépjenek a tengeri kalózok ellen. Az egyezség egyelőre hat hónapra szól, de szükség esetén meghosszabbítható. A szöveg hangsúlyozza: a Biztonsági Tanács tiszteletben tartja Szomália szuverenitását, és együttműködésre szólítja fel a résztvevőket. Minden szükséges eszközt bevethetnek, de kötelesek betartani a nemzetközi jog tengeri akciókra vonatkozó szabályait. Ugyanakkor kikötik azt is, hogy az engedély kimondottan csak a szomáliai felségvizeken garázdálkodó banditák elleni fellépésre vonatkozik.
A határozat meghozatala előtt, április elején az Ádeni-öbölben a kalózok elfoglalták a Ponant luxushajót. Néhány nappal később a francia haditengerészet – a kelet-afrikai ország engedélyével – behatolt a szomáliai felségvizekre, több kalózt elfogott, és visszaszerezte a korábban váltságdíjul kifizetett pénz egy részét. Az április óta tárgyalt francia–amerikai tervezetet már több ízben módosították. Az eredeti változat lehetővé tette volna a fellépést a világ más, tengeri rablók veszélyeztette területein is, mint a Guiniai-öbölben vagy Malacca térségében. Az ötlet azonban Indonézia ellenállása miatt megbukott.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.