Berkowitzék ellen vádat emelnének

Vádemelési javaslattal az ügyészségre küldték a Traubi Hungária Zrt. elnöke, Salamon Berkowitz és a cég vezetője, Sz. Gábor ellen áru hamis megjelölése és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indult nyomozást. A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint a gyanúsítottak védjegybitorlást követtek el a Traubisoda gyártásával.

2008. 08. 03. 19:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárta a vizsgálatot a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Traubi Hungária Zrt. védjegybitorlásaival összefüggésben, s megállapította, hogy a cég által forgalmazott termék megsértette a Traubisoda több védjegyét – értesült lapunk. Ezért az iroda a társaság két vezető tisztségviselőjével, Salamon Berkowitzcal és Sz. Gáborral szemben áru hamis megjelölése és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt vádemelést javasol a Veszpémi Városi Ügyészségen – mondta el lapunk érdeklődésére Egri Sándor őrnagy, az NNI gazdaságvédelmi főosztályának munkatársa.
Több mint tíz büntetőeljárás összevonása után, három évvel ezelőtt indult el a vizsgálat az NNI-nél. A gazdaságvédelmi nyomozók a Magyar Szabadalmi Hivatal védjegylajstromának adataiból indultak ki. Ezek alapján kiderült, hogy a Traubi Hungária Zrt. a Traubisoda védjegyeinek utánzásával, átvételével és megsértésével 2001. október 15. és 2007. szeptember 11. között állított elő és hozott forgalomba különböző űrtartalmú és címkéjű üdítőitalokat.
*
A termékeken használt címkék több eleme, illetőleg a negyedliteres palack megjelenése sértette az eredeti termék különböző védjegyeit. A vizsgált időszak alatt legalább 3,8 millió darab jogsértő terméket állítottak elő, és értékesítettek. Ezzel a társaság 10 és 20 millió forint közötti vagyoni hátrányt okozott a jogosultaknak. A szabadalmi hivatal adatai szerint a védjegy tulajdonosa a Warimpex AG, a védjegy jogos használója pedig a debreceni Ráthonyi Kft., amely ma is gyártja a népszerű üdítőitalt.
A gyanúsítottak azzal védekeztek, hogy a védjegyet jogosan használták, s még a Warimpex AG sem tulajdonosa a Traubisodának. Berkowitz szerint minden jog az övék, csak a nyilvántartásban nem vezették ezt át. Az NNI egyébként bevonta az üzletek polcairól a jogsértően előállított és értékesített termékeket, de a telephelyen nem foglalta le az árukészletet. Úgy tudjuk azért nem, mert arra nincs adata az NNI-nek, hogy az üdítőket a Traubi Hungária Zrt. jelenleg is forgalmazná.
A Warimpex AG és Berkowitz közötti jogvita 1987-ig nyúlik vissza, amikor az osztrák cég 1994-ig szóló szerződést kötött a Badacsonyi Állami Gazdasággal (BÁG) az üdítőital gyártására és forgalmazására. A BÁG balatonvilágosi üzemét a szerződés lejárta előtt privatizálta Berkowitz első vállalkozása, a Centrals Kft., amely azonban jogsértő módon 1994 után is folytatta a termelést, amikor már csak a debreceni Ráthonyi Kft.-nek volt érvényes védjegye az üdítőitalra. A magyarországi ortodox zsidó közélet alakjaként is számon tartott Salamon Berkowitz újabb és újabb cégei használati, védjegy- és bitorlási „ellenperek” indításával, sorozatos fellebbezésekkel késleltették az ellenük indított eljárások lezárulását, miközben százmillió forintos nagyságrendű köz- és magántartozást halmoztak föl.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.