időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Hága állást foglalhat Koszovó ügyében?

Balogh Roland
2008.10.18. 22:00

Az uniós tagállamok többsége, valamint az Egyesült Államok tartózkodott, Spanyolország, Románia, Szlovákia, Görögország és Ciprus azonban megszavazta, hogy napirendre kerüljön az ENSZ közgyűlése elé terjesztett Koszovóval kapcsolatos szerb javaslat. Belgrád azért fordult a világszervezethez, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság állásfoglalását kérje Pristina egyoldalú kikiáltásának ügyében. Szerbia szerint ugyanis feltétlenül felül kell vizsgálni a nemzetközi jogilag kifogásolható, február közepén történt koszovói lépést.
Az ENSZ közgyűlése végül támogatta Belgrád kérését Koszovó ügyében, a szavazásban részt vevő államok közül 77-en támogatták, hatan ellenezték a határozatot. A bíróság várhatóan egy-két év alatt fogalmazhatja meg válaszát.
Borisz Tadics szerb államfő az elmúlt hetekben utalt arra, hogy Belgrád elképzelhetőnek tartja akár Koszovó etnikai felosztását is, azaz a Kosovska Mitrovica környéki, 85 százalékban szerbek lakta térség visszacsatolását, ám Vuk Jeremics külügyminiszter mindezt ellenezte.
Közben 48. államként Portugália jelezte, Lisszabon elismeri Koszovó függetlenségét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.