Előzetesben a Gripenek lobbistája

Letartóztatták azt az osztrák grófot, aki a gyanú szerint Magyarországon is a Gripen vadászgépek beszerzése mellett lobbizott. Alfons Mensdorff-Pouillyt azzal gyanúsítják, hogy kenőpénzeket fizetett olyan magyar és cseh politikusoknak, akiknek döntéshozó szerepük volt a SAAB Gripen harci repülőgépek vásárlásában. A gróf ügyvédje tegnap elismerte, hogy kifizetett bizonyos összegeket, de ezek állítása szerint nem politikusok, hanem cseh üzletemberek zsebébe vándoroltak.

2009. 03. 12. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bilincsbe verve vitte el bécsi lakásából az osztrák rendőrség a svéd Bofors és a Hägglunds fegyvergyárakat birtokló és a SAAB-bal együttműködő angol BAE fegyverrendszer-konszern ügynökét, Alfons Mensdorff-Pouilly grófot, akit előzetes letartóztatásba helyeztek – írta meg a Profil ausztriai hírportál. A grófot azzal gyanúsítják, hogy kenőpénzeket fizetett magyar és cseh politikusoknak, akiknek döntéshozó szerepük volt a SAAB Gripen harci repülőgépek vásárlásában.
Az ügyben tegnap megszólalt Christer van der Kwast svéd főügyész is, aki a brit hatóságokkal együttműködve már egy éve vizsgálja az ügyet. Mint mondta, ráismer az összegekre, az átutalásokra, amelyeket eddig feltártak, szinte azonosak azzal, amiket az osztrákok most kiderítettek. A lobbista Ausztriában azért került gyanúba, mert félrevezetve az osztrák parlament bizottságát, a BAE konszern által kifejlesztett Eurofighter gépek beszerzését javasolta. A Profil azt írta: az ügynök 13 millió eurónyi tisztázatlan célú összeget kapott a BAE konszerntől, és ezt a pénzt hamis dokumentumok felhasználásával kísérelte meg legálissá tenni. Emiatt most már pénzmosással is alaposan gyanúsítható. A gróf ügyvédje elismerte: ügyfele bizonyos összegeket kifizetett Csehországban, de állította: csak üzletembereknek adott kenőpénzt, nem politikusoknak.
A Gripen-beszerzéséről még az Orbán-kormány idején döntött a nemzetbiztonsági kabinet 2001-ben, majd a Medgyessy-kormány 2003-ban módosította a szerződést, csaknem a duplájára növelve a bérlés értékét. A BAE Systems és a svéd SAAB AB ipari csoport közös tulajdona a Gripen International, amely a Gripen harci repülőgépeket értékesíti. A svéd sajtóban megjelent hírek szerint a SAAB és a BAE Systems együttműködött a piac megdolgozásában, a cégek azonban visszautasították a vádakat.
A svéd államügyész hazánkban csak a 2003-as szerződésmódosítást vizsgálja, amellyel a Medgyessy-kormány idején 108 milliárdról több mint 214 milliárd forintra emelték a beszerzés költségeit. A Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Vadai Ágnes vezetésével viszont tavaly létrejött egy kormánybizottság, amely szinte kizárólag az eredeti kontraktus megkötésének időszakában talált állítólagos viszszásságokat. A kormány által létrehozott testület nem lelt ugyan korrupcióra utaló nyomokra, de azt hangsúlyozta, hogy a 2001. szeptemberi döntés rendkívül gyorsan született, pedig szerintük semmi nem indokolta új vadászgépek gyorsított ütemű beszerzését, miként a közbeszerzési eljárás elmaradását sem. A Vadai-bizottság megemlítette azt is, hogy a MiG–29-es vadászgépek felújítása tízmilliárdokkal olcsóbb lett volna.
Szijjártó Péter (Fidesz) úgy reagált: az Orbán-kormány idején 2001-ben biztonsági és nemzetgazdasági szempontból is a lehető legjobb döntés született, hiszen a Gripen vadászgépek bérlésével párhuzamosan a svéd fél 110 százalékos ellentételezést vállalt. Azt viszont azóta sem tudta megmagyarázni senki, hogy a szocialisták 2003-ban miért módosították úgy a Gripen-szerződést, hogy légi utántöltéssel és precíziós bombázási képességekkel látják el a vadászgépeket, hiszen az felesleges volt és hátrányos is Magyarország számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.