időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Alaptalan az újabb sikerpropaganda

Szabó Eszter
2010.01.31. 23:00

Sem a korábban kiadott, sem a friss előrejelzések nem tartják megalapozottnak azt a derűlátó és nyilvánvalóan politikai célzatú nyilatkozatot, amit Oszkó Péter a magyar gazdaság idei várható teljesítményével kapcsolatban tett a Reutersnak. A Coface például úgy látja, rossz költségvetési helyzetünk miatt a többi országhoz képest nálunk csak később várható javulás.

Nem támasztják alá Oszkó Péter pénzügyminiszternek a gazdaság idei teljesítményére vonatkozó nyilatkozatát a legfrissebb elemzői előrejelzések. A korábban kiadott prognózisok zöme fél- és másfél százalékos zsugorodást tart valószínűnek az idei évre, s ezt erősítik a Quaestor-csoport, valamint a Coface Hungary követeléskezelő cég tegnap közzétett jelentései is. A Quaestor kutatói úgy látják, a tavalyi hétszázalékos visszaesés után idén fél százalékkal zsugorodik tovább a gazdaságunk. Ennek oka a jelentés szerint az, hogy nem történtek olyan érdemi lépések, amelyek elindították volna a szerkezeti átalakítás folyamatát. Változás és belső húzóerő híján a hazai gazdaság szinte magatehetlenül várja a kedvező külső tendenciák folytatódását, illetve az európai és azon belül a német gazdaság beindulását.
Az idei költségvetés legnagyobb hibája, hogy szinte csak pozitív forgatókönyvvel számol – szögezi le a jelentés, amely szerint ennek ellentmond az a tény, hogy a büdzsé régi szerkezete megmaradt.
*
Amennyiben a tavalyi évhez hasonló bizalmi válság alakul ki a piacokon, akkor ismét veszélybe sodródik hazánk – hangsúlyozta tegnap Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője. Hozzátette: Magyarország jelenlegi gazdaságpolitikája kizárólag a kedvező nemzetközi fordulatra épít, és nincs felkészülve egy újabb rossz irányú változásra a világpiacon, ami pedig különösen hátrányosan érinti az eladósodott országokat. Ebből a helyzetből a kiutat a pénzügyi csoport szerint csak egy komplex, az euró bevezetési dátumát is magában foglaló gazdasági program jelentheti, amely ki tud lépni az elmúlt évek hibái által okozott csapdából. Az igazi kérdés hazánk számára az, hogy benne maradunk-e az adósságcsapdában, s hogy egy újabb kedvezőtlen fordulat esetén hajlandók-e hitelezni minket a befektetők – magyarázta a szakember, aki szerint az újabb bizalmi válság esélye a pénzpiacokon csekély, mégis vannak erre utaló jelek. Az euró lehetséges bevezetési dátumával kapcsolatban Háda Bálint úgy fogalmazott: a piacok továbbra sem tartják valószínűnek, hogy – Lengyelországgal és Csehországgal ellentétben – hazánk öt éven belül csatlakozni tud az euróövezethez.
A Quaestor szerint nem teljesült a tavalyi államháztartási hiánycél: számításaik azt mutatják, hogy a deficit a GDP 4,2 százalékát tette ki, 79 százalékos államadósság mellett. Erre az évre a kutatók 4,5 százalékos hiányt jósolnak, 82 százalékra emelkedő adósságrátával, rekordnagyságú, 11,5 százalékos munkanélküliséggel és 4,5 százalékos átlagos inflációval. Hasonló előrejelzést adott ki a Reuters hírügynökség, amelynek elemzői szerint az államháztartási hiány idén 4,4 százalékos lesz, vagyis fél százalékponttal magasabb a kormányzati hiánycélnál.
Borúlátó előrejelzést hozott nyilvánosságra tegnap a Coface Hungary követeléskezelő cég is. A dokumentum különbséget tesz a válságjegyeket magán hordó Magyarország és a krízisből kilábaló többi uniós tagállam között. Míg versenytársainknál csökkent a fizetésképtelenségi eljárások száma, amely a gazdasági recesszió végét jelzi, nálunk ezek a jelek nem tapasztalhatóak. Miként Dercze Zoltán, a Coface Hungary igazgatója tegnap rámutatott: hazánkban a fizetésképtelenségi eljárások további növekedésére kell számítani. Dercze szerint a legnagyobb problémánk a régió többi szereplőjéhez képest az, hogy a válságba igen rossz államháztartási helyzettel léptünk be, s mivel a költségvetés erőteljesen el van adósodva, az állam nem tudja úgy életre kelteni állami megrendeléseken keresztül a gazdaságot, mint az történik Szlovákiában, vagy Csehországban.
A Magyar Nemzeti Bank és a Nemzetközi Valutaalap a tavalyi évre várt 6,7 százalékos gazdasági visszaesés után erre az esztendőre 0,6 százalékos zsugorodást vár, arra hivatkozva, hogy a belföldi kereslet visszaesése változatlanul negatívan érinti a GDP alakulását. Az OECD a gazdaság teljesítményének egyszázalékos csökkenését jósolja hazánk esetében, az Európai Bizottság pedig félszázalékos zsugorodást tart valószínűnek 2010-ben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.