Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Dísztárgyak a HM-nek tízmilliókért

Több mint harmincmillió forintért rendelt meg a Honvédelmi Minisztérium (HM) értékes ajándéktárgyakat, vázákat és étkészleteket 2008-ban – tudta meg lapunk.

2010. 01. 21. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dísztárgyak nagy részét a HM Logisztikai és Fejlesztési Ügynöksége (HM LFÜ) szerezte be. A szerződések nagy részén pedig megbízóként az ügynökségnek az a Nemzetközi és Szolgáltatási Igazgatósága szerepel, amelynél jelenleg nyomozás folyik sikkasztás gyanújával, mert a külföldön szolgáló magyar NATO-katonák költségeire szánt forrásokat az úgynevezett nemzeti támogatócsoportok egyes tagjai megcsapolhatták.
Rendeltek egy keretszerződésben például három-négy ezer forintos hollóházi porcelán bonboniereket, szendvicses- és teáskészleteket bruttó 8,970 millió forintért a reprezentatív célokat szolgáló budapesti Hadik Hotel számára.
Ugyanekkora összegért, vagyis közel kilencmillió forintért írtak alá szerződést értékes Zsolnay vázák megvásárlására is, illetve a szintén világhírű pécsi manufaktúra műhelyeiből származó gyertyatartók, kupicakészletek, kompótos-, süteményesedények, kávéscsészék megvételére.

*

A termékek egyediségét jelzi, hogy a HM által megrendelt Zsolnay edényekből egy hamutartó is több mint 4500 forintba kerül, de vannak ötvenezer forintos készletek is. Különleges protokollcélokat szolgálhatott az a csomag, amelyben a HM FLÜ 1848-as és az utáni honvéd katonák modelljeit rendelte meg díszdobozokban, darabonként 30-40 ezres bruttó áron, illetve különféle bronz kisplasztikákat szerzett be, egyenként 3-4000 forintért. A keretszerződést 12,72 millió forint értékben írták alá egy magáncéggel.
A HM 2008-ban beszerzett egy névtáblakészítő gépet is, amelyért 9,6 millió forintot kellett kifizetni az adófizetők pénzéből. Abba pedig belegondolni is nehéz, miért volt szükséges a HM-nek a beszerzésekkel foglalkozó ügynökségén keresztül megrendelni 900 darab „titkosított bértasakot”, amelyeknek még a vásárlási ára is minősített adatnak számít.
Nem rendhagyó eset, hogy a HM reprezentatív célokra nagy értékű dísztárgyakra költi a költségvetési forrásait. Megírtuk, a tárca 2006-ban mintegy húszmillió forintért vásárolt kristálypoharakat, porcelán tálalóedényeket és népi iparművészeti tárgyakat. Ezek a HM Nemzetközi Rendezvényszervező Hivatalához kerültek. A HM akkori közlése szerint az ajándéktárgyakat protokolláris célból vették, és azokat két év alatt használták fel. Három évvel ezelőtt azonban üzleti titokra hivatkozva nem nyilatkoztak a beszerzett áru mennyiségéről, illetve áráról.
A HM későbbre ígért választ arra, hogy mi indokolta 2008-ban újabb értékes porcelánok és dísztárgyak beszerzését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.