Hallgat az őrizetbe vett rektor

Gengszterszervezetnek nevezte a katonai ügyészség szóvivője a Honvédelmi Minisztérium (HM) egyik cégét annak kapcsán, hogy megírtuk, egy HM-társaságban egykor vezető beosztást betöltő ezredes vallomása alapján a tárca több tisztségviselőjére letartóztatás várhat. Úgy tudjuk, így jutottak el a Zrínyi egyetemre is a nyomozók, ahol házkutatást tartottak a rektor irodájában, akinek az előzetes letartóztatását is kezdeményezték.

2010. 02. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdeményezi a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora és két másik őrizetbe vett érintett személy előzetes letartóztatását a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) abban az ügyben, amely miatt kommandósok törtek be és tartottak házkutatást az intézményben – közölte tegnap Bartha László, az NNI szóvivője. Ezt indítványozza az ügyészség is. Ismert, a nyomozó hatóság befolyással üzérkedéssel gyanúsítja Szabó Jánost és társait. Szabó egyébként megtagadta a vallomástételt. Bartha megerősítette, a gyanú szerint egy nemzetközi szállítócéggel szemben követtek el bűncselekményt. Az NNI gazdaságvédelmi főosztálya kedden több helyen tartott házkutatást, amelyek során a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény elkövetésére vonatkozó bizonyítékokat sikerült lefoglalni. Ismét leszögezte, a hivatali befolyással való üzérkedés bűntette miatt folyamatban lévő eljárás a Honvédelmi Minisztérium (HM) és intézményei, így a nemzetvédelmi egyetem gazdálkodásával, működésével nincs összefüggésben.
Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője szerdán a TV2 Mokka című műsorában megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a rektor azzal kereste meg a céget, hogy a rendőrség kábítószerrel való visszaélés és fegyverkereskedelem miatt nyomoz ellenük, de ő képes az ügyet pozitív irányba befolyásolni. Cserébe azt kérte, hogy a céggel szerződésben álló biztonsági szolgálatot cseréljék le egy általa megnevezett cégre. A DHL nemzetközi szállítmányozási cég tegnapi nyilatkozata szerint tavaly nyáron valóban megkeresték alkalmazottaikat bizonyos szolgáltatásokért cserébe.
A HM tegnap elismerte azt az információnkat, hogy az ügyészség több héttel ezelőtt őrizetbe vett és eljárás alá vont hivatásos katonákat. Állították azonban, hogy az eljárások a hírekkel ellentétben nem sikkasztás, hanem vesztegetés gyanújával indultak. Azt sem cáfolták, hogy az egyik őrizetbe vett ezredes vádalkuja, illetve az általa tett vallomások vezethették el a hatóságokat több korrupciógyanús ügyhöz, amelyet a szaktárca alkalmazásában lévő személyek követhettek el, köztük a Zrínyi egyetemre is. Lapunk úgy tudja, az elindított eljárásokban érintett egy volt vezérigazgató, egy főosztályvezető-helyettes és egy őrnagy is, akik személyes vagy hivatali kapcsolataik révén Oláh János dandártábornokhoz, a védelemgazdasági főosztály egykori vezetőjéhez köthetők. A védelemgazdasági főosztályt nemrég feloszlatták, Oláh Jánost azonban nem nevezték ki más pozícióba, hanem rendelkezési állományba helyezték.
A Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője a Hír TV-nek hangsúlyozta: ők csak az aktív állományúak ellen folytathatnak eljárást. Ács Tibor közölte, akit visszafoglalkoztatnak valamilyen beosztásba, például nyugdíjasként, ahhoz hatáskör hiányában nem tudnak hozzányúlni. Hozzátette: az egyik ilyen visszafoglalkoztató szervezet, a HM tulajdonában lévő HM EI Zrt., amelyet „gengszterszervezetnek tartanak”. A katonai ügyészség tegnap esti közleményében elhatárolódott a nyilatkozattól, amelyet Ács magánvéleményének nevezett. Úgy tudjuk, az egyik vesztegetéssel gyanúsított személy egy HM-tulajdonú társaságnál volt felső vezető.
A minisztérium napok óta nem válaszol az őrizetbe vett személyekre vonatkozó kérdéseinkre. Az MTI-nek is csak annyit nyilatkoztak: az érintett katonákat hivatalukból felfüggesztették. A minisztérium cáfolta, hogy az említett bűncselekmények miatt szüntették volna meg a védelempolitikai főosztályt. Mint közölték, az utóbbi három év működési tapasztalatai alapján a vezérkari főnök és a minisztérium kabinetfőnöke tavalydolgozott ki javaslatot néhány szervezeti egység átalakítására takarékossági okokból. Ennek ellentmond, hogy lapunk úgy tudja, a napokban azonnali hatállyal hazahívták külföldi szolgálatáról a honvédség egyik dandártábornokát is, aki korábban a szaktárca védelempolitikai főosztályán dolgozott és pénzügyi igazgató is volt. Vélhetőleg ellene is eljárás indul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.