Rács mögé került a rektor

A katonai akadémia rektora tegnap előzetes letartóztatásba került, a Honvédelmi Minisztérium több volt vezetőjét pedig őrizetbe vették az elmúlt hetekben. Eközben menesztették a katonai ügyészség szóvivőjét, mert gengszterszervezetnek nevezte a szaktárca egyik részvénytársaságát.

2010. 02. 28. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte tegnap a Budai Központi Kerületi Bíróság Szabó Jánost, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) rektorát, akit befolyással való üzérkedéssel gyanúsítanak. Zamecsnik Péter ügyvéd közölte: a bíróság az eljárás befolyásolásának, meghiúsításának veszélye miatt rendelte el az előzetes letartóztatást. A rektor mellett egy másik gyanúsított is előzetesbe került, D. László, a DHL nemzetközi szállítmányozási cég egyik igazgatója. A híradások szerint az igazgató javaslatára Szabó azt ígérte a DHL-nek, hogy kimossa egy olyan ügyből, amely miatt kábítószerrel és fegyverrel való visszaéléssel vádolhatják. Cserébe azt várta el, hogy az őrző-védőiket váltsák fel egy másik biztonsági céggel.
*
A határozat ellen mindketten fellebbeztek. Szabó rövid vallomást is tett, amelyben azzal érvelt, hogy csak „jóhiszemű közbenjáró” volt, és azért figyelmeztette az egyetemmel kapcsolatban lévő DHL-t. A rektor védője viszont nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy a gyanúsított miért nem a rendőrségen tett feljelentést, ha bűncselekményekről volt tudomása.
Ismert, Szabó János irodájába kedden törtek be a Nemzeti Nyomozó Iroda kommandósai, hogy házkutatást tartsanak, és az akció során meg is sebesítették az egyetemi vezetőt. A lefoglalt bizonyítékok alapján más hasonló bűncselekményekre is fény derülhet, amelyeket a rektor és környezete követhetett el. Információink szerint nem zárható ki, hogy Szabó lebuktatásának hátterében a Honvédelmi Minisztériumnál (HM) betöltött pozíciókért folytatott harc áll, amely komoly fordulatot vett a választások előtt. A ZMNE például rektorválasztás előtt áll, mivel Szabó János mandátuma idén lejárt. A lehetséges pályázók között van Szenes Zoltán volt vezérkari főnök és más személyek is, akik belső információkkal rendelkezhetnek az egyetemről. Az mindenesetre különös, hogy a rektor ügyében már régóta folytatnak adatgyűjtést, mégsem csaptak le rá több mint fél évig, mert nem volt elég bizonyíték. Lapunk úgy tudja, hogy a tavalyi év második felében a rektor látogatást tett Kovácsics Ferencnél, a Katonai Biztonsági Hivatal akkor még megbízott vezetőjénél. Azt azonban nem tudni, hogy ezt udvariasságból tette, vagy megtudott valamit a lehallgatásáról.
Közben a HM cáfol minden feltételezést, amely a szaktárcát öszszefüggésbe hozza a rektor letartóztatásával. Azt az információnkat viszont nem vonta kétségbe, hogy végül a perdöntő bizonyítékot egy olyan ezredes vallomása nyújthatta a rektor ügyében, akit hetekkel ezelőtt vettek őrizetbe egy súlyos vesztegetési ügy miatt. Ez a tiszt a HM egyik cégének felső vezetője volt, korábban pedig vezető beosztásban dolgozott a Zrínyi egyetemen is, és vélhetőleg vádalkut kötött a nyomozó hatósággal.
A HM egyik ilyen cégét Ács Tibor, a katonai ügyészség szóvivője nemrég a Hír TV kérdéseire válaszolva gengszterszervezetnek nevezte. Az ügyészség tegnap emiatt visszavonta a szóvivő kinevezését.
A HM cégének őrizetbe vett vezetője egyébként gazdasági igazgatója volt annak a HM Térképészeti Kht.-nek, amelynél a Népszava tegnapi közlése szerint a vesztegetés történhetett. A HM-cégeket és közhasznú társaságokat február 15-i megszüntetéséig a HM védelempolitikai főosztálya felügyelte. A főosztály legutóbbi vezetőjét, a villámkarriert befutó Oláh János dantártábornokot azóta rendelkezési állományba helyezték, helyettesét pedig őrizetbe vették. Forrásaink szerint a főosztály korábbi vezetőjét ugyanakkor nemrég hazahívták külföldi szolgálatából, és ellene is eljárás indulhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.