Ártatlannak „vallotta” magát Szekeres Imre

Továbbra is ragaszkodik a bársonyszékéhez, s nem mond le a tárcáját is érintő maffia-bűncselekmények miatt Szekeres Imre honvédelmi miniszter. A politikust rendkívüli ülésen hallgatta meg a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága, ahol kénytelen volt megerősíteni lapunk azon értesülését is, hogy nemrég felfüggesztették a katonai elhárítás egyik műveleti főigazgatóját.

2010. 03. 19. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szekeres Imre nem tartja magát felelősnek azért, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) vezető tisztségviselői előzetes letartóztatásba kerültek egy bűnszövetségben elkövetett súlyos korrupciós ügyben – derült ki a parlament szakbizottságának tegnapi ülésén. A hatályos honvédelmi törvény szerint ugyanakkor a honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség irányításáért, vezetéséért és a HM alárendeltségében lévő közigazgatási és védelmi igazgatási szervek felügyeletéért is felelősséggel tartozik.
A testület előtt Szekeres megismételte azt a sajátos érvelését, hogy azzal vállalja a politikai felelősséget, ha marad a szervezetnél, és tisztázza a bűncselekmények gyanújába keveredett főosztályvezetők ügyét.

*

A bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűncselekményének gyanújával eddig két dandártábornok, két ezredes és egy százados ellen indult eljárás, mert kenőpénzeket vehettek át, és oszthattak el egymás között bizonyos cégek megbízásáért. Szekeres közölte, a nyomozás a HM százszázalékos tulajdonában álló HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-nél indult el egy 2010. január 11-én szerzett információ alapján, amely a katonai elhárításnál (KBH) keletkezett. Ezt követően bevonták az ügybe a Budapesti Katonai Ügyészséget, amely január 29-én érte tetten az egyik elkövetőt, aki másfél millió forint kenőpénzt akart átvenni egy vállalkozótól egy futár közvetítésével. – Az utolsó őrizetbe vétel február 24-én történt az ügyben, tehát a szaktárca akkor közölte a bűnügyről szóló információkat, amikor már ezzel nem sértette a nyomozás érdekeit – állította Szekeres. Kijelentette: nem titkoltak el semmit a maffia-bűncselekménnyel kapcsolatban, a Magyar Nemzet és a Hír Televízió bármennyire is próbálta ezt „méltatlan vádaskodással” befolyásolni. – A HM Térképészeti Kft. önállóan gazdálkodik, tehát nincs szó a HM-ben történt sikkasztásról – tette hozzá.
Csampa Zsolt (Fidesz) többek között arról faggatta a minisztert, hogy miért nem engedélyezték Tömböl László vezérkari főnök levelének felolvasását a honvédség állománya előtt. Ebben a főtiszt már az ügy kipattanása előtt arról beszélt, hogy az elkövetők visszaéltek a katonai hivatással. A miniszter erre a kérdésre nem válaszolt. Az ellenzéki képviselő ugyanakkor felvetette, hogy a szaktárcánál működik egy korrupcióellenes bizottság és egy belső ellenőrzés is, amely feltehetőleg nem végezhette jól a feladatát, a katonai ügyészség szóvivője pedig a HM egyik cégét „gengszterszervezetnek” nevezte. Ezzel kapcsolatosan a miniszter közölte: tudomása szerint a szóvivő a magánvéleményét közölte, amely teljesen megalapozatlan, hiszen az általa említett társaság ellen nem folyik semmilyen eljárás. Az ellenőrzéssel foglalkozó szervezetektől pedig azt kérte, állítsanak össze részletes jelentést az elmúlt évben végzett munkájukról, amelyet elküldenek majd a bizottságnak is.
Lázár János, a szaktestület fideszes elnöke arra hívta fel a miniszter figyelmét, hogy a közbizalom elvesztéséről egy olyan időszakban, amikor szinte naponta letartóztatnak valakit korrupció gyanújával, nem az a sajtó tehet, amely feltárja ezeket az ügyeket. – Nem azt kell elítélni, aki a tükröt tartja, inkább annak kell megborotválkozni, aki a tükörben valami ocsmányat lát – fogalmazott az elnök.
A bizottsági ülésen egyébként megerősítették lapunk korábbi információját, hogy felfüggesztették hivatalából a KBH egyik műveleti igazgatóját is. Szekeres szerint ez nincs összefüggésben a sajtóban megjelent ügyekkel, hanem azt vizsgálják, hogy betartotta-e az információvédelmi szabályokat.
Szóba került Szabó Jánosnak, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem egykori rektorának ügye is, akit befolyással üzérkedéssel gyanúsítanak. Szekeres ebben az ügyben is igyekezett elhárítani magáról a felelősséget. Mint mondta, a kinevezés pályázat útján, a szenátus titkos szavazását követően történik, és semmilyen ráutaló magatartást nem észleltek korábban az intézményvezető megmagyarázhatatlan tettére.

Harcoló magyarok. Magyarok is részt vesznek a bagláni harcokban – adta hírül tegnap a Népszabadság. A Baglánban tartózkodó afgán zászlóalj azt a feladatot kapta, hogy használják ki a lehetőséget és „takarítsák ki”, amit lehet – nyilatkozta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője azzal kapcsolatban, hogy a hét végén összetűzések törtek ki az észak-afganisztáni tartományban a tálibok és a velük eddig kvázi szövetséges Gulbuddin Hekmatjar hadúr harcosai között. Baglánban szolgál a magyar tartományi újjáépítési csoport és az afgán hadsereg kiképzésével megbízott magyar és amerikai katonákból álló, mintegy ötvenfős hadműveleti tanácsadó és összekötő csapat, az OMLT is. A bagláni harcok az OMLT csapatait érintik, így magyar katonák is részt vesznek a műveletben – mondta Bocskai, de részleteket biztonságuk érdekében nem árult el. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.