Az ezredes vallomása perdöntő lehet

Ügyészek várták a Ferihegyi repülőtéren a Honvédelmi Minisztérium egyik volt főosztályvezetőjét, akit nemrég hívtak haza a külföldi szolgálatból – értesült lapunk. A dandártábornoknak vélhetően köze lehet ahhoz a vesztegetési ügyhöz, amelyben néhány hete folytatnak eljárást. A gyanút annak az ezredesnek a vallomása alapozhatta meg, aki terhelő bizonyítékokkal szolgálhatott több, a szaktárca alkalmazásban álló személy – például a katonai akadémia rektora – korrupciós ügyében.

2010. 03. 01. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Videofelvételekre hivatkozott a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) rektora a gyanúsítás szerint a DHL nemzetközi szállítmányozási cég vezetőinek – tudta meg a Népszabadság. Laptársunk szerint Szabó János azt állította, a birtokában lévő filmen bűncselekményekben részt vevő személyek láthatók. Az egyetemi vezető azt ajánlotta, elintézi, hogy a nyomozás alatt a felvétel ne kerüljön a sajtóhoz, ha elbocsátják a DHL négy biztonsági vezetőjét, hogy az általa javasolt őrző-védő céggel köthessenek szerződést – írja a kormány közeli napilap. Megemlítik azt is, hogy a rektor 2009 novemberében kétszer is találkozott a szállító társaság vezetőivel, majd január 27-én újra egyeztettek.
Szabó védőügyvédje, Zamecsnik Péter tegnap úgy nyilatkozott: nem érti, miért vádolják befolyással üzérkedéssel védencét, hiszen nem azt ígérte, hogy a nyomozást tudja kedvező irányba befolyásolni, hanem csak azt, a hogy egy videofelvétel nem kerül nyilvánosságra. Az ügyvéd ugyanakkor a Fővárosi Főügyészséghez fordult, hogy vizsgálják ki az elfogás körülményeit, így azt is: védence valóban ellenállást tanúsított-e az elfogása során, ahogy ezt a rendőri jelentés tartalmazza. Az előzetes letartóztatási indítványban a letartóztatás okaként ugyanis ezt jelölték meg, ugyanakkor az őrizetbe vételi határozatban az nem szerepelt – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy védence azt mondta: semmilyen ellenállást nem tanúsított, „a rendőrök artikulálatlan üvöltéssel” berontottak az irodájába, a földre lökték, rátérdeltek a hátára és megbilincselték.
A rektoron olyan erősen rögzítették a bilincset, hogy az megsértette a kezét is, majd a rendőrök két órán keresztül „nem találták a kulcsokat” – mondta Zamecsnik. A bírói végzésben az olvasható, hogy a rektor passzív ellenállást tanúsított, ebben az esetben azonban egyáltalán nem indokolt ilyen erős rendőri bánásmódot alkalmazni – indokolta az ügyészséghez benyújtott kérését.
Bencze József országos rendőrfőkapitány az Info Rádióban ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, nem lehet előre látni az első reakciókat egy kommandós akciónál, főként egy olyan személy esetében, aki pozíciójánál fogva fegyverviselési engedéllyel is rendelkezik. A Nemzeti Nyomozó Iroda tevékenysége tehát szerinte jogszerű, arányos és szakszerű volt.
Szabó Jánost és D. Lászlót, a DHL egyik igazgatóját tegnap helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba egy hónapra. A bíróság ugyanis az eljárás befolyásolásától, meghiúsításától tart.
A határozat ellen mindketten fellebbeztek. Szabó rövid vallomást is tett, amelyben azzal érvelt, hogy csak „jóhiszemű közbenjáró” volt, és azért figyelmeztette az egyetemmel kapcsolatban lévő DHL-t. A rektor védője viszont nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy a gyanúsított miért nem a rendőrségen tett feljelentést, ha bűncselekményekről volt tudomása.
Lapunk úgy értesült, a gyanúsítást megalapozó bizonyítékot egy olyan ezredes vallomása nyújthatta a rektor ügyében, akit hetekkel ezelőtt vettek őrizetbe egy súlyos vesztegetési ügy miatt. Mint megírtuk, ez a tiszt a HM egyik százszázalékos tulajdonában lévő cégének felső vezetője volt, korábban pedig vezető beosztásban dolgozott a Zrínyi egyetemen is, és vélhetőleg vádalkut kötött a nyomozó hatósággal.
A HM cégének őrizetbe vett vezetője egyébként gazdasági igazgatója volt annak a HM Térképészeti Kht.-nak, amelynél a Népszava közlése szerint a vesztegetés történhetett. A HM-cégeket és közhasznú társaságokat február 15-i megszüntetéséig a HM védelempolitikai főosztálya felügyelte. A főosztály legutóbbi vezetőjét, Oláh János dandártábornokot azóta rendelkezési állományba helyezték, helyettesét pedig őrizetbe vették. Forrásaink szerint a főosztály korábbi vezetőjét ugyanakkor nemrég hazahívták külföldi szolgálatából.
Úgy tudjuk, a volt katonai attasét ügyészek várták a Ferihegyi repülőtéren, és ellene is eljárás várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.