Behívót kapott Sólyomtól Szekeres

Sólyom László köztársasági elnök – aki egyben a Magyar Honvédség főparancsnoka is – a hivatalában kért tegnap tájékoztatást Szekeres Imre honvédelmi minisztertől a honvédséggel kapcsolatos ügyekről. Mint ismert, nemrég előzetes letartóztatásba helyezték a Honvédelmi Minisztérium (HM) felügyelete alatt álló Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát, akit befolyással való üzérkedéssel gyanúsítanak. Lapunk beszámolt arról is, hogy a HM több volt vezetőjét, köztük a honvédség magas rangú tisztjeit helyezték őrizetbe egy súlyos korrupciós ügy miatt.

2010. 03. 04. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiltakozott a HM cége. A HM EI Zrt. visszautasítja a céget ért rágalmakat, és a hamis állítások megfogalmazóival szemben megteszi a szükséges jogi lépéseket – írták tegnapi közleményükben. Emlékeztettek, hogy Ács Tibor, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője február 17-én gengszterszervezetnek nevezte a céget. Erre akkor nem reagáltak, de ezt követően – mint írták – egyes médiumokban az ügyről szóló tudósítások olyan tolmácsolásban jelentek meg, amelyek alkalmasak arra, hogy a hamis állítások alapján a HM EI Zrt.-t rossz színben tüntessék fel a nyilvánosság előtt, és sértik a vállalat kétezer fős közösségét. Ács Tibor a Hír TV-ben nevezte a vállalatot gengszterszervezetnek, mert szerinte a cég nyugdíjasokat foglalkoztat vissza, akik ellen hatáskör hiányában nem folytathatnak eljárást. A nyilatkozatot követően a katonai ügyészség visszavonta szóvivőjének kinevezését és fegyelmi vizsgálatot indítottak ellene, az ügyészség közleményben tudatta: Ács Tibor magánvéleményének tartják kijelentéseit, az ügyészség pedig elhatárolódik. (MTI)


Az államfőnél tegnap Szekeres előtt Kovács Tamás legfőbb ügyész és Kovács Árpád katonai főügyész is járt, akik szintén arról tájékoztatták Sólyom Lászlót, hogyan áll a honvédséggel kapcsolatos ügyek vizsgálata. Eddig nem volt arra példa, hogy az államfő a Sándor-palotába hívatott volna egy minisztert egy korrupciós ügyről érdeklődni.
*
Szekeres Imre a találkozó után közleményben kényszerült magyarázkodásra. A szaktárca kommünikéje szerint a szocialista tárcavezető a köztársasági elnöknél tett látogatásán elfogadhatatlannak tartotta, hogy előfordulhatott olyan eset, amikor az egyik katonai ügyész nagy nyilvánosság előtt, minden alapot nélkülöző kijelentéssel minősített egy állami vállalatot. A minisztériumi közlemény szerint Szekeres Imre azt viszont példaértékűnek nevezte, hogy a katonai ügyészség elhatárolódott a történtektől. Szekeres ezzel arra utalt, hogy Ács Tibor, a Budapesti Katonai Ügyészség volt szóvivője nemrégiben a Hír TV-nek nyilatkozva gengszterszervezetnek titulálta a minisztérium tulajdonában lévő HM EI Zrt.-t. Mint arról többször beszámoltunk, Szekeres minisztersége alatt az óriási bevételekkel gazdálkodó hadiipari cég elnöke az utolsó KISZ-vezér, Nagy Imre lett. A szaktárca szerint a volt kommunista vezető kinevezését a pénzügyi, gazdasági szaktudása indokolta. A társaság a honvédség legnagyobb üzemeltető cége, de számos nagy értékű állami beszerzésben csak közvetítőként vesz részt.
A Budapesti Katonai Ügyészség közleménye szerint Ács Tibor kijelentését követően előzetes vizsgálatot folytattak le, ami alapján megállapították, hogy mint szóvivő nyilatkozatot nem tett, egy újságíróval folytatott magánbeszélgetést telefonon, amelynek során az újságíró tudta és beleegyezése nélkül rögzítette a beszélgetést.
Szekeres a HM védelemgazdasági főosztályát érintő súlyos korrupciós ügyről csak szűkszavúan nyilatkozott. A szaktárca közleménye szerint a miniszter az államfőnél ezzel kapcsolatban kifejtette: az, hogy van olyan személy, akire a bűncselekmény gyanúja vetődik, nem kérdőjelezheti meg a Magyar Honvédség, az abban becsülettel és tisztességgel szolgálók érdemeit. A HM azt is fontosnak tartotta megjegyezni: a miniszter átadta a köztársasági elnöknek a Nemzeti konszenzus négy éve című kiadványt. Ez gyakorlatilag egy propagandakönyv az elmúlt négy év eredményeiről, amelyet szerzőpárosként Matyuc Péter és Bocskai István, a szaktárca volt és jelenlegi szóvivője jegyez, és információink szerint legalább négymillió forintjába került az adófizetőknek.
A HM egyes felső vezetőit érintő ügyben egyébként újabb fejlemények is várhatók. Értesüléseink szerint a súlyos korrupciós ügyben elindult eljárásban például érintett lehet a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) egyik vezető beosztású főtisztje is. Ez azért is különös, mert ez a szervezet elvileg a honvédség belső elhárításaként őrködik a jogszerűség felett, és a szaktárca közleményei szerint a titkos adatgyűjtésük is segítette a nyomozó hatóságokat a HM-et és szervezeteit érintő súlyos korrupciós ügyek felderítésében.
Mint megírtuk, a tavalyi év második felében maga Szabó János, a Zrínyi egyetem rektora tett látogatást Kovácsics Ferencnél, a KBH akkor még megbízott vezetőjénél. Azt azonban nem tudni, hogy ezt udvariasságból tette, vagy megtudott valamit a lehallgatásáról. Közben a HM tagad minden feltételezést, amely a szaktárcát összefüggésbe hozza a rektor letartóztatásával. Azt az információnkat viszont nem vonta kétségbe, hogy végül a perdöntő bizonyítékot egy olyan ezredes vallomása nyújthatta a rektor ügyében, akit hetekkel ezelőtt vettek őrizetbe egy súlyos vesztegetési ügy miatt. Ez a tiszt a HM egyik cégének felső vezetője volt, korábban pedig vezető beosztásban dolgozott a Zrínyi egyetemen is, és vélhetőleg vádalkut kötött a nyomozó hatósággal. A tiszt egyébként gazdasági igazgatója volt annak a HM Térképészeti Kht.-nak, amelynél a Népszava közlése szerint a vesztegetés történhetett. A HM-cégeket és közhasznú társaságokat február 15-i megszüntetéséig a HM védelempolitikai főosztálya felügyelte. A főosztály legutóbbi vezetőjét, Oláh János dantártábornokot azóta rendelkezési állományba helyezték, helyettesét pedig őrizetbe vették. Forrásaink szerint a főosztály korábbi vezetőjét ugyanakkor nemrégiben hazahívták külföldi szolgálatából, és ügyészek várták a Ferihegyi repülőtéren, mert ellene is eljárás indulhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.