Hazánk biztonságát rombolja a HM-ügy

Simicskó István (KDNP) szerint Magyarország biztonságát és nemzetközi megítélését is rombolja, hogy a honvédelmi tárcánál maffia-bűncselekmények gyanújával tartóztattak le felső vezetőket. Értesüléseink szerint a letartóztatott tisztek egy része tavaly pozícióhoz juthatott a Zrínyi egyetemen is, ahol nemrégiben befolyással üzérkedés gyanújával tartóztatták le a rektort.

2010. 03. 11. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vadai egymilliót már bukott. Ideiglenes intézkedésként a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság jogerősen kötelezte Vadai Ágnes alperest, hogy több mint egymillió forintot fizessen meg Kálmán Imrének, amiért a férfi munkaszerződésének indoklás nélküli megszüntetését kezdeményezte – tudta meg a Magyar Nemzet. A Honvédelmi Minisztérium államtitkára ellen azért indítottak munkaviszony-felmondás jogellenességének megállapítása miatt eljárást, mert Kálmán Imre szerint a politikus feketén foglalkoztatta őt mint országgyűlési képviselői munkatársat. A tárgyaláson korábban elhangzott: Kálmán állítólag 2002-ben találkozott Vadaival és ajánlotta fel segítségét az MSZP-snek. A választás után szóbeli egyezséget kötöttek, hogy havi 30 ezer forintot kap fizetségül. A felperes állítása szerint Vadai ez után az összeg után nem fizetett járulékot. A képviselő nevetségesnek tartotta ezt az állítást. A perben tegnap igazságügyi írásszakértő bevonását rendelték el, hogy megállapítsák, a két fél között 2006 májusában kötött szerződésen Kálmán aláírása szerepel-e, vagy – miként a felperes állítja – odahamisították szignóját. (T. L.)


Különös társaságot alapítottak tavaly a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen (ZMNE) a honvédelmi tárcánál bűnszövetségben elkövetett vesztegetés gyanújával őrizetbe vett tisztek részvételével – tudtuk meg. A Honvédelmi Minisztérium (HM) egyik letartóztatott főosztályvezetője és a szintén őrizetbe került helyettese 2009-ben igazgatósági tagja lett a Zrínyi Miklós Szakképzés-szervezési Nonprofit Közhasznú Zrt.-nek. Az nem teljesen világos, hogy miért van szükség egy külön oktatásszervező részvénytársaságra az egyetemen, de arról már többször beszámoltunk, hogy korábban számos gyanús körülmény felmerült az intézmény külsős képzéseivel kapcsolatban. Ezek egy részéről az Állami Számvevőszék is megállapította, hogy gazdaságilag előnytelenek voltak a ZMNE számára. Az oktatásszervező társaság ellenőrzéséért is felelős felügyelőbizottságba bekerülhetett Koltai Gábor, a HM legnagyobb hadiipari cége, a HM Ei Zrt. vezérigazgatója is. A vezérigazgatót szerettük volna megkérdezni, szerinte jól végezte-e a felügyelőbizottság a munkáját, ha olyan személyek kerülhettek az egyetemi közhasznú társaságba, akiket maffia-bűncselekményekkel gyanúsítanak, de lapzártáig nem tudtuk elérni.
A HM-et érintő botránysorozat azzal kezdődött, hogy befolyással való üzérkedés gyanújával letartóztatták Szabó Jánost, a ZMNE rektorát. A tárca ezután azt is kénytelen volt elismerni, hogy egy súlyos korrupciós ügyben minisztériumi vezetőket tartóztatott le a Budapesti Katonai Ügyészség. A tárcánál kitört vesztegetési botrány miatt a napokban a Fidesz– KDNP lemondásra szólította fel Szekeres Imre honvédelmi minisztert. Simicskó István (KDNP) tegnap szintén ezt tette egy sajtótájékoztatón, ahol azt is követelte a honvédelmi vezetéstől, hogy már ne hozzon döntést személyi kinevezésekről, szervezeti változásokról, mert azokat egy új, polgári kormányzat „különös gonddal” fogja kivizsgálni. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke emlékeztetett: a HM körüli maffiagyanúról, korrupciós ügyletekről szóló hírek láttak napvilágot az elmúlt napokban, őrizetbe vettek két tábornokot, két ezredest, a Katonai Biztonsági Hivatal biztonsági igazgatóját pedig felfüggesztették munkaviszonyából. – A magyar történelemben ilyen botrány a Honvédelmi Minisztérium háza táján még nem volt – tette hozzá a politikus, hangsúlyozva: ezen ügyek nemcsak a közállapotokat rombolják tovább, hanem Magyarország biztonságát, nemzetközi megítélését is. A HM közölte: magukra nézve kötelező érvényűnek tartják a döntési moratórium elrendeléséről szóló kormányhatározatot.
Az Országgyűlés honvédelmi bizottsága március 9-én hallgathatja meg Szekerest a tárcájánál folyamatban lévő nyomozások kapcsán.
Publicisztika a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.