Milliárdok folytak a HM-cégbe

Milliárdos állami támogatásban részesült az elmúlt években a Honvédelmi Minisztériumtól az a HM Térképészeti Nonprofit Közhasznú Kft., amelynél súlyos maffia-bűncselekmények miatt nyomoz a katonai ügyészség. A komoly korrupciós ügy ráadásul nemzetbiztonsági aggályokat is felvet, miközben megkérdőjelezi a NATO-beszállítói minősítés magyarországi gyakorlatát.

2010. 03. 22. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetbiztonsági aggályokat is felvet, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) Térképészeti Nonprofit Közhasznú Kft.-jénél súlyos korrupció folyt az elmúlt időszakban – figyelmeztette lapunkat a cég egyik neve elhallgatását kérő szakértője. A társaság ugyanis olyan információk birtokában van, amelyek alapján a NATO-csatlakozásunk után elkészíthették a szövetség elvárásainak megfelelő hadműveleti együttműködési térképeket, 2001-től pedig a társaság végzi az állami térképészeti alapfeladatokat is. Az állami alapadatok és térképek őrzése, kezelése egy 2001-es minisztériumi rendelet alapján a honvédelmi miniszter közvetlen felelősségi körébe tartozik. Forrásunk szerint ezért is sántít Szekeres Imre azon kijelentése, amelyet a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt tett a Térképészeti Kft.-ről. A tárcavezető a testület előtt úgy érvelt, az öt katonatiszt letartóztatását eredményező, bűnszövetségben elkövetett, súlyos vesztegetés azért nem érinti a honvédelmi tárcát, mert az a HM Térképszeti Kft.-nél történt, amely egy önállóan gazdálkodó szervezet. Szekeres azt elfelejtette közölni a bizottság rendkívüli ülésén, hogy a társaság a maffia-bűncselekmények elkövetése idején a honvédelmi miniszter vagyonkezelésében és felügyelete alatt működött, és ez akkor sem szűnt meg, amikor az államháztartási vagyonról szóló törvény értelmében a cég tulajdonosi jogainak gyakorlását a Magyar Vagyonkezelő Zrt. vette át. A miniszter nem említette meg azt sem, hogy a HM Térképészeti Kft. valóban önállóan gazdálkodhat, de ehhez az elmúlt években milliárdokat kapott a HM-től.
A cég gazdasági és információs biztonságának megőrzése tehát azért is elengedhetetlen lett volna, mert közpénzekkel is gazdálkodik. Néhány évvel ezelőtt ráadásul a társaságra bízták a Gripen harcászati repülőgépek üzemeltetéséhez szükséges adatbázisok karbantartását és továbbfejlesztését is, amelyet egy új digitális térképező rendszer (DMGS) telepítésével oldottak meg.
A társaságnál jelentkező súlyos korrupció szakértők szerint azért is megengedhetetlen, mert hitelteleníti a NATO-beszállítói minősítések rendszerét. A HM Térképészeti Kft. ugyanis úgy kaphatott ilyen címet, hogy közben illegális vesztegetés, súlyos bűncselekmény lepleződött le a berkein belül.
Az eddig kiszivárgott hírek szerint a cég egyes képviselőit egy karbantartási munka elvégzéséért kívánták megvesztegetni, és a pénzen a HM védelemgazdasági főosztályának vezetői is osztoztak. Az ügy tehát azért sem tekinthető csupán a nonprofit kft. baklövésének, mert a kenőpénzek a cég felügyeletét ellátó minisztériumi irodákig is eljutottak.
A HM Térképészeti Kft.-nek egyébként több érdekes üzleti partnere is volt az elmúlt években. Partnere volt a társaságnak például egy magánügynökség és az a többségi állami tulajdonban lévő Hungaroring Sport Zrt., amelynek a Szekeres Imrével és Bocskai István HM-szóvivővel jó kapcsolatokat ápoló Palik László az elnöke. Az akkor még közhasznú társaságként működő szervezet készítette el a Hungaroring ortofotó alapú 2006–2007-es dombornaptárát. Mint arról korábban beszámoltunk, a Szekeres Imrével több PR-szereplést is vállaló Paliknak nem ez volt az egyetlen üzlete a szaktárcával. Több tíz millió forintot költöttek el a Budapesti Honvéd Sport Egyesület állami támogatásából arra a terepralicsapatra is, amelyet a híresség által alapított cég készített fel a versenyekre.
Szekeres Imrét a jászapáti városházán egy rendezvény után személyesen szerettük volna megkérdezni az ügyről. A honvédelmi miniszter először türelmet kért, és arra hivatkozott, hogy valamit még el kell intéznie az emeleten, majd nem sokkal később biztonságiak gyűrűjében Jászapáti polgármestere társaságában a hátsó kijáraton távozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.