Kalandpark a védett erdőben

Egy több mint négyhektáros védett erdőt adott használatba harminc évre potom 120 ezer forintért a soproni Tanulmányi Állami Erdőgazdaság Zrt. a Lövér Kalandpark Kft.-nek, hogy ott kalandparkot hozhassanak létre. Az első fokon hozott döntést a Védegylet megfellebbezte, a munkálatokat azonban megkezdték.

2010. 04. 16. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavasz lila hírnökei. Az erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) ritka, védett növény, a Sopron környéki erdők egyik jellegzetessége, azok aljnövényzete között él, a félárnyékos, hűvös, nedves talaj közelében. Apró, de nagyon különleges, lila vagy ciklámenszínű virágai tavasszal szinte elsőként nyílnak, ősszel, szeptember és október környékén pedig újra csoportosan virágozni kezd, lenyűgözve a kirándulókat. Évről évre szaporodik, de ahol eltüntetik az aljnövényzetet, vagy fákat vágnak ki, kipusztulnak a telepei. Természetvédelmi értéke ötezer forint.


Fellebbezést nyújtottak be a környezetvédők a soproni Lövérek védett erdejében létesülő kalandpark használatbavétele ellen, mert féltik az őshonos állatfajokat és a tájat a beruházástól. A Védegylet tudomása szerint a használatbaadás jogszerűtlenül történt, legalábbis több gyanús körülmény merült fel az erről szóló szerződéssel kapcsolatban. A megállapodást megkötő erdészet és a beruházó cáfolja a vádakat.
A civilek a cégbírósági adatokra hivatkozva azt állítják, a beruházó társaság egyik alapítója nagy valószínűséggel az erdőgazdaság korábbi igazgatóhelyettese, ami felveti az összeférhetetlenség gyanúját. Szerintük több mint furcsa az is, hogy a Lövér Kalandpark Kft. telephelye az erdőgazdaság korábbi irodaháza lehetett.
A környezetvédők azt is figyelemre méltónak tartják, hogy a használatbavételi megállapodásban a felek arra kötelezik magukat, hogy az ügylettel kapcsolatban semmilyen adatot harmadik fél részére nem adnak ki. A Védegylet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-től kérte az épülő kalandpark dokumentumainak közzétételét, majd a Fővárosi Bírósághoz fordult közérdekű adatok kiadásának megtagadása miatt.
A zöldek kiemelték: a rendelkezésre álló iratok alapján megállapítható, hogy a jelenleg lekerített közel háromhektárnyi terület egy ennél jóval nagyobb beruházás első üteme. Így a továbbiakban büfék, illemhelyek és nagyobb parkolók létesítése mellett az útszélesítés és a teljes közmű kiépítése is szükségessé válna a védett erdőben. A soproni Lövérek erdejébe 2009-ben magánkórházat is terveztek. Ezt szintén bírálta a Védegylet, mivel a következménye ennek is az itt őshonos, védett fajok kipusztulása, az erdő jellegzetes tájképi és természeti adottságainak a megváltozása lett volna. A kalandpark néhány száz méterre épülne a magánkórház tervezett helyétől. A környezetvédők álláspontja szerint egy ilyen rekreációs központot nem egy védett erdőben, hanem egy már közművesített területen kellene megvalósítani. Így továbbra is élvezhetnénk a nemzetközi hírű természeti kincseinket, a soproni Lövérek jelképének számító erdei ciklámennel együtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.