Milliárdos adócsalást lepleztek le

Körülbelül egymilliárd forint általános forgalmi adó elcsalásával gyanúsítanak három embert, akik cégeiken át ötmilliárd forintot érő ruhaneműt importáltak Törökországból az EU-ba. Az árut azonban az adófelfüggesztési kérelem ellenére nem Lengyelországban, hanem Magyarországon értékesítették tovább.

2010. 05. 20. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt nemi erőszak. Megszüntette a kényszerítés gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Salgótarjáni Nyomozó Ügyészség, mert nem valósult meg bűncselekmény a vám- és pénzügyőrség drégelypalánki kiképző központjában – tájékoztatta lapunkat a VPOP. Miként megírtuk, márciusban egy bentlakásos oktatás zárómulatságán történt valamilyen erőszakos cselekmény, az ügyben a szervezet belső vizsgálatot indított, majd ügyészségi feljelentést tett. Ez a vizsgálat zárult most le, miután korábbi értesüléseinkkel ellentétben kiderült, nem volt nemi erőszak.


Országokon átívelő adócsalást lepleztek le a közelmúltban a Vám- és Pénzügyőrség Közép-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatalának munkatársai – tájékoztatta lapunkat Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője. Beszámolója szerint legalább egymilliárd forint általános forgalmi adót csaltak el Törökországból az EU-ba ruházati termékeket importáló cégek.
A társaságok 2007-től kezdve ötmilliárd forint értékű árut hoztak az unió területére. A termékeket Ausztriában és Szlovákiában vámkezeltették, és adófelfüggesztést kértek arra hivatkozva, hogy azokat majd Lengyelországban értékesítik tovább. Az osztrák vámhatóságoknál fiktív okmányokkal igazolták, hogy a ruházati cikkeket Lengyelországba szállították, a kamionok valódi célállomása azonban Magyarország volt. Hazánkban az árut egy kilenc cégből álló kereskedelmi hálózat értékesítette tovább úgy, hogy nemcsak az import utáni áfát, hanem az árbevétel utáni adót sem fizették meg. Az érintett magyarországi társaságoknál házkutatásokat tartottak, iratokat és cégbélyegzőket foglaltak le. Három embert gyanúsítottként hallgattak ki, a nyomozás eddigi adatai szerint mindannyian aktív szereplői voltak a csalássorozatnak, azaz volt szervező és részfeladatokat végrehajtó közöttük – fűzte hozzá Sipos Jenő. A gyanúsítottak szerepe további tisztázásra vár, az egymilliárd forintos elkövetési érték és a gyanúsítottak száma is változhat.
Lelepleztek a közelmúltban két budapesti, számítástechnikai cikkek importálásával és forgalmazásával foglalkozó gazdasági társaságot is. A nyomozás adatai szerint 2007-ben másfél milliárd forint értékben adtak el számítástechnikai eszközöket, de az áfát – háromszázmillió forintot – egyik cég sem fizette be. A nyomozók két, jelenleg szabadlábon védekező külföldi állampolgárt gyanúsítottak meg a csalással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.