időjárás 24°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Bizalmat élvez Hagyó embere

Török László
2010.06.28. 22:00

Több párt, köztük az MSZP és az MDF is megkereste „informálisan” a Tisztelet Társasága nevű nyugdíjas érdekvédelmi szervezetet az őszi önkormányzati választások kapcsán – értesült lapunk. A szocialisták új budapesti elnöke Horváth Csaba, a párt főpolgármester-jelöltje lett. A fővárosi elnökségbe több olyan politikust is beválasztottak, illetve jelöltek, akiket korábban Hagyó Miklós is támogatott.

Az LMP nem kéri, legfeljebb elfogadja a segítséget. Ha a szocialisták támogatni akarják a Lehet Más a Politika főpolgármester-jelöltjét, azt minden feltétel nélkül megtehetik – mondta lapunknak az LMP vezetéséhez közel álló forrásunk. A párt továbbra is makacsul tartja magát ahhoz, hogy önálló jelölttel igyekeznek bevenni Budapestet. Tegnap azt írtuk, hogy a lehetséges aspiránsok között lehet Schiffer András és Jávor Benedek. Cikkünk megjelenése után Schiffer telefonon közölte, esze ágában sincs elvállalni a főpolgármester-jelölti megbízatást, ugyanis nincs az a pénz, amiért hajlandó volna Budapest vezetője lenni. A zöldbaloldali párt ma éppen az önkormányzati választásokra való felkészülés jegyében tart rendkívüli kongreszszust, de – az előzetes közlemények szerint – személyi kérdések még nem kerülnek napirendre. (B. B.)


Burány Sándor, az MSZP volt budapesti elnöke valószínűleg az országos elnökségben kívánja folytatni politikai pályafutását, miután tegnap Horváth Csabát választotta meg utódjául a fővárosi küldöttértekezlet. A tisztújítás után beválasztották az elnökségbe Szaniszló Sándort, Andó Sándort, Tüttő Katát és Trippon Norbertet (ők a korábbi pártvezetésnek is a tagjai voltak), továbbá Kiss Lászlót és Móricz Esztert. Tüttő Katát, a XII. kerületi MSZP alelnökét és Trippon Norbert IV. kerületi elnököt szocialista informátoraink az előzetes letartóztatásban lévő Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyetteshez kötik, csakúgy, mint Élő Norbertet, aki korábban ugyancsak a XII. kerületben politizált és akit választmányi delegáltnak jelöltek. Az elnökségbe jelölték Tóth Csabát, a zuglói MSZP elnökét is, aki azonban visszalépett. Tóth Hagyó Miklós bizalmasa volt, és évekkel ezelőtt még Vas megyében a Mozaik csoport nevében próbálta meg sikertelenül elfoglalni a megyei pártot.
Horváth Csaba volt II. kerületi polgármester vélhetően a főpolgármesterségért is versenybe szállhat, bár információink szerint a szocialista párt erős emberei, így Gyurcsány Ferenc, Szekeres Imre és Kiss Péter is egyetért abban, hogy fiatal politikussal nem lehet nyerni. A probléma azonban az, hogy senki sem vállalja az indulást. Talán éppen ezért voltak az MSZP-ben kísérletek arra, hogy más pártokkal és civil szervezetekkel együttműködve közös jelöltet indítsanak, ezek azonban nem igazán vezettek eddig sikerre (állítólag megkeresték Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnököt is). A Népszava ismét bedobta Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter nevét, akit az utóbbi időben minden posztra alkalmasnak tartanak, hiszen szóba jött már mint lehetséges köztársasági elnök is. Úgy tudjuk, hogy a szocialisták – MDF-es politikusokhoz hasonlóan – megkeresték a Tisztelet Társasága (TT) nevű, nyugdíjasok érdekeit képviselő szervezetet is egy esetleges választási együttműködés miatt. Schmuck Andor, a TT ügyvivője ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy hivatalos egyeztetés még nem volt, mert a klubvezetők tanácsa csak június 30-án dönt az önkormányzati választások kapcsán szükséges teendőkről, és ekkor várhatóan elfogadják a Szépkorúak Budapestért programot is, amelyet minden pártnak elküldenek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.