Nem vizsgálja a BKV az átcímkézést

Nem indít átfogó belső vizsgálatot, és nem tesz feljelentést a 2004-es Deák téri mozgólépcsőcsere miatt a BKV. A közlekedési társaság műszaki üzemeltetési igazgatója szerint minden rendelkezésükre álló dokumentum arról árulkodik, hogy a Deák térre a szerződésben rögzített elemek kerültek.

2010. 06. 11. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs olyan információ a birtokunkban, ami alapján átfogó belső vizsgálatot kellene indítanunk, vagy más lépést kellene tennünk – reagált a Magyar Nemzetben megjelent cikkre tegnap Héri József, a BKV műszaki üzemeltetési igazgatója. Lapunk tegnap arról számolt be dokumentumok alapján, hogy Kínában gyártott, tengeren utaztatott és Németországban átcímkézett mozgólépcsőket épített be a 2-es metró felújításának részeként 2004-ben a Deák téren az Otis Felvonó Kft., amely a munkát nyílt nemzetközi tenderen nyerte el a BKV-tól. Az 1,372 millió eurós – jelenlegi árfolyamon csaknem 378 millió forintos – beruházáskor a kivitelező cég több jogsértést is elkövethetett, mivel a közlekedési vállalattal kötött szerződés szerint a mozgólépcsőket a németországi Stadthagenben kellett volna legyártatni. A BKV kikötötte, hogy egy alkalommal a helyszínen kívánja megtekinteni az üzemet, hogy a társaság szakemberei a mozgólépcső gyártásakor tudják ellenőrizni a berendezéseket. A főbb elemek átcímkézése után a helyszíni szemlét Stadthagenben tartották, majd a mozgólépcsők végül a Deák térre kerültek.
Héri József tegnapi sajtótájékoztatóján arról számolt be, az Otis Felvonó Kft. 2004 tavaszán közölte, gondjai vannak a stadthageni gyártással, és jelezte a kínai lehetőséget, amit a közlekedési társaság elutasított. – Júliusban azonban az Otis már arról tájékoztatta a BKV-t, hogy a mozgólépcsőket a szerződés szerint gyártják – jegyezte meg Héri József. A BKV szeptemberben kifogást emelt a kivitelezőnél amiatt, hogy addig elmaradt a gyártóművi átvétel, ezután utazott a közlekedési társaság két alkalmazottja és a helyi szakszervezet két munkatársa Németországba, ahol mindent rendben találtak. Újságírói kérdésre azonban Héri József elismerte, hogy átcímkézhették a mozgólépcsőket, de a szakemberek ezt nem vették észre. – A kivitelező a szükséges tanúsítványokkal igazolta a főbb elemek szerződés szerinti gyártását. Nincs okunk kételkedni a rendelkezésünkre álló dokumentumokban – tette hozzá.
Múlt heti érdeklődésünk nyomán az Otis Felvonó Kft. belső vizsgálatot indított a cégnél.

Bérmegállapodás. Mintegy fél éven át tartó tárgyalás után tegnap megállapodtak a 2010-es bérfejlesztésről a szakszervezetek a BKV-val. A dolgozók július elsejével egyszázalékos, kétezer forintos havi alapbéremelést kapnak, rögzítették a kollektív szerződésben már elfogadott év végi, 45 ezer forint értékű utalványokat, valamint a háromszázalékos egészségpénztári és magánnyugdíj-pénztári támogatás mellett opcióként már életbiztosítási hozzájárulás is kérhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.