A Balatoni Halgazdasági Zrt. által kifogott fogassüllő, harcsa és ponty mennyiségének többszöröse kerül a szezonban a tóparti vendéglőkbe – állítja Varga László, a halászati cég vezérigazgatója. – Hiába töltjük fel a Balatont évszakonként sok-sok tonna horgászhorogra való hallal, a pecázók és a sajtó előtt állandósult a panasz, az elégedetlenség: kevés a nemes hal a legnagyobb hazai horgásztóban – nyilatkozta lapunknak Varga. Hozzátette, az idén már 90 tonna halat telepítettek a Balatonba, ebből 750 kilót megjelöltek, hogy a kifogásuk után következtetni lehessen táplálkozási, vonulási szokásaikra.
Kilométerekre tehető orvhalászhálót emelnek ki évenként a tóból a halőrök és a vízi rendészet emberei, ám a rapsicok gondosan vigyáznak arra, hogy a lopott hal értéke alkalmanként ne haladja meg a húszezer forintot. Ez alatt ugyanis nem bűncselekmény, csak szabálysértés a hallopás.
A nyári vendégforgalom miatt nagy a vendéglők igénye a balatoni nemes halra, mint más évszakokban, így aztán gyakran orvhalászoktól vesznek halat az élelmes étterem-tulajdonosok. Elkerülendő a lebukást, a hűtőszekrényben éppen annyit tárolnak, amennyiről az ellenőrzéskor hivatalos számlát tudnak bemutatni. Akadnak azért kivételek, néhány étterem tulajdonosa például csak a halgazdaságtól vásárol, de vannak olyan vendéglők is, amelyek a két balatoni értékesítő céget megkerülve szerzik be a halakat.
Varga Lászlóék tapasztalata szerint az is előfordul, hogy egyes vendéglátóhelyek olcsó kínai halból készült fogásokat szerepeltetnek az étlapjukon balatoniként, amiként az ország más pontjain balatoni halászléként kínált ételek is gyakran ismeretlen származású halból készülnek.
Mérgezés miatt meghalt egy pár Komárom-Esztergom vármegyében