Gyanús beszerzések a honvédségnél

Furcsa beszerzésekre szórták el a pénzt az elmúlt években a honvédség egészségügyi központjában. Tízmilliókért vettek például ajándéktárgyakat különböző magáncégektől, amelyek között volt olyan társaság is, amely családi tűzijátékok értékesítésével foglalkozik. Információink szerint előfordultak az intézménynél olyan vásárlások is, amelyek egyenesen a harckészültséget veszélyeztethették, ezért nyomozás is indult az ügyben.

2010. 08. 22. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint húszmillió forintot költött el a honvédség pénzéből csak a tavalyi évben reprezentációs ajándékokra a Magyar Honvédség Radó György Honvéd Egészségügyi Központja (MH HEK) – tudtuk meg. Az intézmény számos más gyanús beszerzése miatt információink szerint nyomozás is indult az MH HEK logisztikai részlegén. Voltak ugyanis olyan gyógyászati és mentőautó-alkatrész-vásárlások, illetve a szavatossági idő lejártához közeli gyógyszerekre vonatkozó beszerzések, amelyek a gyanú szerint a honvédség harckészültségét is veszélyeztethették. A honvédelmi tárca reagálása szerint azonban legalább féléves szavatosságú gyógyszereket adnak ki a külszolgálatok részére. Elismerték ugyanakkor: gyakorlatokon ennél rövidebb szavatossági idejű patikaszereket is kiutalhatnak. A megmaradt gyógyszereket a gyakorlat végeztével a központi raktárba szállítják, így szerintük föl sem merülhet a harckészültség veszélyeztetése.
A tavalyi évre vásárolt ajándéktárgyakat egyébként három különböző magántársaságtól szerezték be. Úgy tudjuk, közel nyolcmilliós értékben kötöttek szerződést egy exkluzív, egyéni megmunkálású díszpoharakat gyártó kft.-vel, hasonló összegben vettek dísztárgyakat egy betéti társaságtól, és több mint ötmillióért vásároltak ajándékokat, szóróanyagokat egy olyan cégtől, amely a honlapja szerint főként filmek és családi tűzijátékok értékesítésével foglalkozik. Úgy tudjuk, az egészségügyi központ logisztikai főnökségén méltatlansági eljárást is kezdeményeztek egyes vezető beosztású katonák ellen.
A szaktárca szerint az MH HEK-nél nem történt indokolatlan reprezentációs beszerzés. A közleményükben azt írják, az valószínűleg a NATO Katonai-egészségügyi Kiválósági Központ számára történt beszerzésekre vonatkozhat, amelyeket azonban valóban az MH HEK folytat le.
Az ajándéktárgyak tömeges vásárlása az elmúlt években nem volt ritka a honvédelmi tárca intézményeinél. Még az első Gyurcsány-kormány idején szintén mintegy húszmillió forint értékben vásárolt kristálypoharakat, porcelán tálalóedényeket és különféle népi iparművészeti tárgyakat a Honvédelmi Minisztérium (HM). A nagy értékű dísztárgyak 2006-ban azonban a HM Nemzetközi Rendezvényszervező Hivatalához (HM NRH) kerültek. A tárca akkor közölte: az ajándéktárgyakat protokolláris célból vették, azokat két év alatt használják fel. Kérdésünkre, hogy ennyi pénzért mennyi kristálypoharat, vázát, matyó babát vagy csikóbőrös kulacsot vásároltak, azt felelték: „a megkötött szerződések az aktuális Honvédelmi Közlönyben megjelentek”. A dísztárgyakat négy éve is egy olyan cég szerezte be, amely nem feltétlenül ezek készítését jelölte meg fő tevékenységeként: főként hajók és repülőgépek nagykereskedelmével foglalkozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.