Százötvenmillió nyelvoktatásra

A Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynöksége egyik utolsó intézkedése az volt, hogy százötvenmillió forint értékben kötött szerződéseket magáncégekkel nyelvtanfolyamokra.

2010. 08. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megállapodások azért is furcsák, mert a szaktárca által milliárdos költségen fenntartott Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen (ZMNE) kiváló nyelvi képzés folyik, amelyhez nemrég újították fel, és szerelték fel korszerű eszközökkel a nyelvi labort. A még a szocialista Szekeres Imre honvédelmi minisztersége idején aláírt szerződéseket ráadásul olyan, a NATO-szaknyelv elemeit is oktató úgynevezett STANAG-tanfolyamok megszervezésére és lebonyolítására kötötték a magániskolákkal, amelyekhez a katonai egyetemen kellene a legjobban érteni Magyarországon.
Az idei évre érvényes külsős szerződéseket négy társasággal írták alá, a H-Net Professzionális Nyelvstúdió Kft. csaknem hatvanmillió forintot, a Dover Nyelvi Centrum 16 milliót, a Nyelvtanoda Kft. 35 milliót, a Korona Nyelvoktatási és Szolgáltató Bt. pedig közel negyvenmillió forintot tehet zsebre a képzésekért 2010 végéig.
Mint arról a Magyar Nemzet korábban már beszámolt, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen keresztül az elmúlt esztendőkben százmilliók folyhattak el magáncégekhez vagy külső intézményekhez oktatásszervezésre, indokolatlannak tűnő tanfolyamokra.

*

A pénzek kiszivattyúzásáról hivatalosan tudnia kellett Szabó Jánosnak, az intézmény volt rektorának is, aki ellen jelenleg befolyással való üzérkedés gyanújával folyik eljárás. Szabó munkaviszonyát a napokban szüntették meg az egyetemmel.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legutóbbi jelentésében is az szerepel, hogy gazdaságilag igen kedvezőtlenül érintették a szaktárca irányítása alá tartozó Zrínyi egyetemet azok a megállapodások, amelyeket külsős cégekkel kötött az oktatási intézmény vezetése. A ZMNE oktatását átvevő társaságok egyike a korábban néhány évig a Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő érdekeltségébe tartozó Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Rt. volt, amely egy ideig egy vállalkozásszervező levelező tanfolyam tandíjbefizetéseinek csaknem nyolcvan százalékát gombolta le az állami oktatási intézményről.
Mivel a külsős tanfolyamok díja diákonként hetvenezer forintra is rúgott egy szemeszterben, évente jelentős összegek juthattak a koordináló magáncéghez. A szerződések folyamatos módosításai alapján a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem ráadásul sokáig egyre kedvezőtlenebb helyzetbe került, hiszen rendre több kötelezettség hárult rá, miközben alig kapott valamit cserébe.
Különös képzés indult el 2007 őszén Ózdon is a ZMNE megbízásából azzal a céllal, hogy Ózd mint elmaradott térség jelentős állami támogatást kapjon a felzárkóztatáshoz. Az elvárt támogatás elmaradt, a pályázatok elbuktak, valakik azonban mégis jól járhattak. A 2007/2008-as tanévben 76 főt iskoláztak be két európai típusú alapképzésre (BSc-képzésre). A 2008/2009-es tanévben azonban már csak ötven fővel, a legutóbbi tanévben pedig 45 fővel indult az oktatás. A tanulmányi hivatal Neptun-jelentése szerint tavaly év végéig 123 fő tanult a nevezett szakon az első-harmadik évfolyamon, a többiek folyamatosan kimaradtak.
Nemcsak a hallgatók száma csappant meg, hanem a Zrínyi egyetem forrásai is. Az ózdi képzést ugyanis az egyetem nem egyedül, hanem egy magáncég bevonásával végezte, nagyon előnytelenül. Az egyetem hozzávetőleges évi harminckétmillió forintos bevételének nagyobb részét ugyanis a zrt. fölözhette le úgy, hogy valójában nem volt mögötte komoly teljesítmény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.