Drága volt a költözködés

Nem váltotta be a MÁV székházának cseréje a hozzá fűzött reményeket, a magas áron, devizaalapon megkötött ingatlanbérlet nem szolgálja sem a MÁV, sem a nemzetgazdaság érdekeit – állapította meg a számvevőszéki jelentés. A vagyonkezelő a hónap végére készíti el vizsgálati jelentését az ügyben.

2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bérleti szerződésekben nem érvényesült a tartós, a piaci átlagot meghaladó mértékű területi igény és az állami tulajdonos bérleti díjcsökkentő hatása, és az üzemeltetési költségek csökkenése a vizsgált esetekben nem igazolódott be – többek között ezeket a mondatokat is tartalmazza az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. 2009. évi tevékenységének ellenőrzéséről. Az ÁSZ négy kiemelt székházprojekt között a MÁV-ét is vizsgálta. A társaságok közel azonos időben döntöttek úgy, hogy eladják székházaikat, és újat bérelnek. Ezt többnyire azzal indokolták, hogy a meglévő elhelyezés korszerűtlen, üzemeltetése gazdaságtalan.
Az ÁSZ-jelentés megállapítja, hogy az állami tulajdonú, tartós elhelyezés céljára szolgáló ingatlanok hosszú távú bérlete kiszolgáltatottságot eredményezve nem szolgálja sem a társaság, sem a nemzetgazdaság érdekeit. Mivel hosszú távon stabil területigény mellett előnyösebb az irodavásárlás, az állami támogatással működő társaságok esetében nemcsak a társaságok, hanem a tulajdonosi jogkörben eljárók döntései sem feleltek meg a célszerűség szempontjának. A pénzügyminiszter felkérésére a vagyontanács májusban megbízta az MNV Zrt. vezérigazgatóját, hogy a MÁV Zrt. székházértékesítéssel kapcsolatos vizsgálatát szeptember 30-ig folytassa le.
Nem csak az MNV vizsgálódik a székházügyben. Korábban egy szakszervezet is feljelentést tett a rendőrségen és az ügyészségen hűtlen kezelés elkövetésének vagy kísérletének gyanúja miatt. Ésszerűtlennek tartották ugyanis, hogy a MÁV Zrt. eladja a tulajdonában álló Andrássy úti épületet, és helyette évi 4,77 millió euró plusz áfáért irodaházat bérel.
Mint ismeretes, az irodaház kiválasztására indított közbeszerzésen furcsa körülmények között győzött a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. A versenytársak ajánlatát sorra érvénytelenítették, egyikükét például azért, mert nem tett eleget annak a kiírásban szereplő feltételnek, hogy az ingatlan egy metrómegállótól és még egy tömegközlekedési eszköz megállójától hatszáz méteren belül legyen. A versenytárs irodaháza a Dózsa György úti metróállomástól 690 méterre fekszik, a székház távolsága a Népliget metrómegállótól 550 méter.

Fejcserék a vasútnál. Közös megegyezéssel távozik Kozák Tamás, a MÁV-Start vezérigazgatója és Átal László, a MÁV Zrt. gazdasági általános vezérigazgató-helyettese szeptember 15-én a társaságtól. Szarvas Ferenc, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója azzal indokolta a váltást, hogy a cégcsoport új stratégiájának, működési modelljének kialakítását új vezetőkkel képzeli el. (J. Gy.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.