Egy nap alatt megtisztulhat az ország

2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Természetőrzés rangerekkel. Rendészetileg kiképzett, fegyveres, hatósági emberekből álló, úgynevezett „rangerszolgálatot” kíván létrehozni a természetkárosító bűncselekmények visszaszorítására Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára. A Népszabadságnak kijelentette: ezzel párhuzamosan a Természetvédelmi Őrszolgálat – amelynek semmi köze nem volt a fegyveres területőrzéshez és a hatósági fellépéshez – megszűnik. (MN)

Magyarország is követheti Észtország példáját, és néhány hónapos előkészítés után egyetlen nap alatt megszabadulhatunk az illegális szeméttelepektől. Ehhez csak a tipikusan magyar betegségen, a széthúzáson kell úrrá lenni. A lapunk által megkérdezett környezetvédelmi szakemberek és civil szervezetek ugyanis egyelőre szinte csak abban értenek egyet, hogy az észt példa követendő, a megvalósítást azonban mindenki másképpen képzeli el. Biztató ugyanakkor, hogy a szakterületet felügyelő tárca már a program beindításán gondolkodik.

Észtország
A Csináljuk meg! kampány csúcspontjaként 2008. május 3-án 40-50 ezer ember egy nap (összesen öt óra) alatt körülbelül tízezer tonna szemetet gyűjtött össze. A munkában részt vett több vállalat, amelyek gépeket adtak a munkához, de közreműködött a hulladékgyűjtésben az észt kormány is. A takarítás előtt naponta hétszáz önkéntes járta az országot GPS-szel és a Google Earth internetes térképen alapuló szemétlokalizáló szoftverrel, hogy elkészítsék a hulladéktérképet. Összesen 10 656 szemétlelőhelyet azonosítottak be. A szervezők számításai szerint az észt kormánynak három évébe és 23 millió eurójába került volna az akció, az önkéntesek azonban néhány óra alatt végeztek a munkával, és az egész alig félmillió eurót emésztett fel.

Portugália
A tízmilliós Portugáliában idén március 20-án volt a „nagy takarítási nap”. A Tisztítsuk meg Portugáliát! akció azzal indult, hogy három helyi szervező internetes oldalt hozott létre, hogy az ország lakosságának bemutassa az Észtországból indult kezdeményezés lényegét. Ahogy erősödött a mozgalom, Portugália elnöke is elfogadta a védnökséget. A hulladékgyűjtő akcióhoz végül csatlakozott a portugál hadsereg, több helyi önkormányzat és vállalkozás, amelyek különböző eszközökkel segítették a szemétszedést. A takarításon összesen százezer luzitán vett részt, több ismert közéleti személyiség és maga az elnök is szedte a szemetet. A portugálok összesen hetvenezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze a tengerparton és az erdőkben.

Szlovénia
A tengerparti országban is idén, április 17-én szedték össze a szemetet. Az alig kétmilliós köztársaság minden tizedik állampolgára csatlakozott a Tiszta Szlovéniát! programhoz, így végül kétszázezer ember vett részt az önkéntes nagytakarításban. A példát követte Lettország és Litvánia is.

Románia
A szomszédos országban március 25-e óta folynak a Csináljuk, Románia! akció előkészületei. Már szinte a teljes román kormány csatlakozott a kezdeményezéshez, részt vesz a munkában a környezetvédelmi és erdészeti, az oktatási, kutatási, ifjúsági és sport-, a kulturális és vallásügyi, a térségfejlesztési és idegenforgalmi minisztérium, a csendőrség, a román vízgazdálkodási hivatal és több helyi hatóság is. A munkálatok a tervek szerint haladnak, így júliusra befejezték a szeméttelepek feltérképezését. A program fejleményeiről a helyi média rendszeresen tudósít, az előkészületi munkákról egy román és angol nyelvű internetes oldal folyamatosan hírt ad. A nagytakarítást szeptember 25-én tartják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.