Elzárták a vízművek pénzcsapjait

Több jól kereső köztisztviselőt és politikust fosztott meg havi százezres tiszteletdíjától a magyar állam azzal, hogy tulajdonosként megszüntette a négy regionális vízműcég igazgatóságát. Többek között Baráth Csaba, Baráth Etele (MSZP) testvére és Szitka Péter, Kazincbarcika szocialista polgármestere is elvesztette „másodállását”.

2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszüntette négy vízműcég igazgatóságát augusztusban a tulajdonos magyar állam, s annak feladatait a vezérigazgatók vették át. (Az Északdunántúli Vízmű Zrt.-nél már korábban megszűnt az igazgatóság.) Az intézkedéstől hatékonyabb döntéshozatalt és olcsóbb működést remélnek a cégnél, amelyben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a tulajdonosi jogok gyakorlója.
Az igazgatóságokban rendszerint olyan személyek ültek, akik máshol több százezer forintos keresettel rendelkeztek. Az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. megszüntetett igazgatóságában öten foglaltak helyet: a vezérigazgató mellett az MNV Zrt. vezető menedzsereként Karai Klára, valamint Eiterer Antal, aki a Mavir Zrt. felügyelőbizottságának tagja, és aki 2007-ben bekerült a Malév Vagyonkezelő Kft. felügyelőbizottságába is. Szintén az igazgatóság tagja volt Baráth Csaba, Baráth Etele (MSZP) testvére és Szitka Péter, Kazincbarcika szocialista polgármestere. Az elnök havonta 110 ezer forintot kapott, míg a tagok fáradozását havi százezer forinttal honorálták.
Hasonló összegért dolgozott a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. és a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. háromfős igazgatósága is. A testületek elnökei egy hónapra százezer forint tiszteletdíjat kaptak, míg a tagoknak meg kellett elégedniük havi 90 ezerrel.
A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. igazgatósága változó személyi összetétellel működött az elmúlt négy évben, tagjai ez idő alatt öszszesen 72 millió forint juttatásban részesültek. Az utolsó, augusztus 24-i megszűnésig működő háromfős igazgatóságban Winkler Tamás (elnök), Karai Klára és Vörös Viktória Ágota ült. Korábban a testület tagja volt Büky Dorottya Sára egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselő is.
Ami a regionális vízművek döntéshozatali mechanizmusát, a felelősség kérdését illeti, az igazgatóságok megszűnéséig a cég vezetője és az igazgatóság – a tulajdonos az MNV Zrt. stratégiai döntéseinek végrehajtásáért felelős testületként – irányította a céget. A felelősség a törvényben meghatározott módon oszlott meg a cégvezető és az igazgatóság között. A felügyelőbizottság a társaság törvények szerinti működését ellenőrizte, és ha a tulajdonos érdeksérelmét vagy jogszabálysértést tapasztalt, azt jelentette a tulajdonosnak. Az új kormány illetékes miniszterének utasítása alapján az MNV Zrt. megszüntette az igazgatóságokat, és a felügyelőbizottságok helyett „ügydöntő felügyelőbizottságokat” hozott létre, a korábbinál lényegesen nagyobb felelősséggel és feladattal. Ez a vezető testület a módosított alapító okiratban meghatározott kompetenciák mentén látja el feladatát, például bizonyos összeghatár felett korlátozza a vezető döntési kompetenciáit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.