Gyanús kifizetések Heves megyében

Vélelmezhetően bűnszövetkezetben, politikai megrendelésre fizethetett ki el nem végzett munkákért 40 millió forintot a 33 települést tömörítő észak-hevesi Leader közösség – jelentette ki tegnap Horváth László fideszes országgyűlési képviselő, aki az ügyben feljelentéskiegészítést tett a rendőrségen.

2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt indult nyomozás a leader-pénzek szétosztására alakult Észak-Hevesi Vidék Fejlődéséért Közhasznú Egyesület ellen. Az ügyben azért született feljelentés, mert egyes, az egyesület által megkötött szerződések esetében túlszámlázás vagy teljesítés nélküli kifizetés gyanúja merült fel.
Egy hónappal ezelőtt Horváth László fideszes országgyűlési képviselő feljelentéskiegészítést tett magánokirat-hamisítás, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és csalás miatt. A politikus az egyesület által megrendelt szolgáltatások során keletkezett szerződéseket, számlákat és más kapcsolódó iratokat csatolt beadványa mellé.
Később a Hír TV Célpont című műsora nyilvánosságra hozta, hogy az egyesület tavaly csaknem 50 millió forintot számolt el gyanús számlák alapján. Elhangzott, hogy napi fél-fél millió forintot költöttek pályázati tanácsadásra és adatkezelésre, de 15 millió forintért tanulmányok is készültek. A legtöbb számlát az egyesület alatt működő munkaszervezet vezetőhelyettesének ismerőse állíthatta ki. Egy titokban készült hangfelvételről – amelyen a munkaszervezet egyik alkalmazottja beszél – az is kiderül, hogy az MSZP megyei vezetője, Sós Tamás irányíthatta a hevesi pénzszivatytyút. Az egyesület elnöke, Istenmezeje polgármestere a botrány kirobbanásakor állította, hogy minden rendben volt a gazdálkodásukkal.
Horváth László tegnap újabb feljelentéskiegészítést tett az ügyben, a parlamenti képviselő a Hír TV által is ismertetett hanganyagot juttatta el a nyomozó hatóságnak. A feljelentéskiegészítéshez csatolt beszélgetés során elhangzik, hogy Sós Tamás és Hangácsi Judit (augusztusig a munkaszervezet helyettes vezetője, korábban a pétervásárai Societas szervezet elnöke) komoly befolyással bírt a támogatások elosztására. A munkatárs arra a kérdésre válaszolva, hogy Sós Tamás irányította-e a szervezet vezetőit, azt válaszolja, hogy „egyértelmű”. A hanganyagból kiderül, hogy a szervezet által megrendelt szolgáltatások sok esetben nem valósultak meg, de azokért mégis több tíz millió forintot fizettek ki. A munkaszervezet alkalmazottja a hangfelvételen állítja, hogy nem emlékszik oktatásra, szoftvertanácsadásra és takarítószemélyzetre sem. Megkerestük a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot, Soltész Bálint szóvivő azt közölte, hogy átvették a feljelentéskiegészítést, és a kollégáik már vizsgálják a hanganyagot. – Ha szükséges, akkor meghallgatjuk a felvételeken szereplő személyeket.
Sós Tamást több alkalommal is kerestük telefonon, de a szocialista politikust nem tudtuk elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.