Hússzor mentett a Rupert

Tavaly tizennégy, az idén húsz esetben indult életmentésre a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) gyorshajója, az óránként kilencven kilométeres sebességet is elérő és a rohammentőkével azonos felszereltségű Rupert – hangzott el tegnap Csopakon a VMSZ sajtótájékoztatóján. Tóth Attila, a Magyar Mentő és Mentőtiszti Egyesület elnöke lapunknak azt mondta: a Balatonon még legalább két sürgősségi mentőhajóra volna szükség.

2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakszolgálatuk a Balaton negyvenkét kijelölt strandján végez vízi mentést, de az idén már Esztergomban, Sopronban, Bükfürdőn és Lengyeltótiban is ellátták a kijelölt fürdőhelyi mentést – mondta el lapunknak a csopaki sajtótájékoztató előtt Bagyó Sándor. A közhasznú egyesületként működő vízi mentő szakszolgálat elnöke újfent leszögezte: a vízi mentésnél jelentkező sürgősségi betegellátásnak állami feladattá kell válnia. Tóth Attila, a Magyar Mentő és Mentőtiszti Egyesület elnöke Csopakon arról beszélt, hogy a Balatonon legalább két, de később három, a Ruperthez hasonló felszereltségű mentőhajóra volna szükség. Olyan motorosra, amely tizenöt perc alatt bármilyen vízi baleset helyszínére eljut, fizetett, huszonnégy órás szolgálatban lévő orvossal, mentőtiszttel és ápolóval a fedélzetén. A két éve munkába állított Rupertről az elnök elmondta, a gyorshajó személyzete a nyár folyamán egyebek mellett két sikeres újraélesztést hajtott végre, s ellátott egy kivérzett és egy combnyaktöréses beteget is.
– Követelmény, hogy minden balatoni mentőhajón legyen defibrillátor – hangsúlyozta Tóth Attila. – Ez azért fontos, mert mielőtt a gyorshajóval megérkezik az orvos, a mentőhajó személyzete megkezdheti az újraélesztést.
Kérdésünkre, hogy hol állomásozna a második rohammentő-hajó, azt válaszolta: miután a mostani Zánkán várja a riasztást, és a tó keleti medencéjébe jut el gyorsabban, az újabb hajónak a nyugati, majd egy későbbinek a középső medencében kellene ellátnia sürgősségi feladatokat.
Bagyó Sándor a szervezet gazdálkodását firtató kérdésünkre elmondta, egyrészt a pályázatok útján nyert összegeknek, másrészt a nagyvonalú szponzoroknak köszönhetik fennmaradásukat. Megtudtuk, hogy egy üzemanyag-forgalmazó, egy telekommunikációs cég és egy biztosítótársaság segíti munkájukat. Ennek ellenére előfordult, hogy az üdülési főszezon végére elfogyott a pénzük.

A Rupert sem volt elég gyors. Nem sikerült újraéleszteni tegnap azt a férfit, akit Balatonfüreden húztak ki a vízből – írja a távirati iroda. A Rupert mentőhajó nyolc perccel a riasztás után a helyszínre érkezett, de a szerencsétlenül járt ember a legénység erőfeszítései ellenére életét vesztette.

Nem veszik komolyan a viharjelzéseket. Tucatszor riasztották a balatoni vízi rendőröket a tegnap esti, másodfokú viharjelzés után. Sötétedésig a rendőrök és a mentők hajói folyamatosan mentették a vitorlások, csónakok utasait, egy katamaránról három embert vittek partra a 90-100 kilométeres szélben, egy megfeneklett járművet csak ma tudnak majd partközelbe vontatni a szakemberek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.