István király eredeti formában

Tíz éve a Vatikánban énekelték a Musica Nostrával közösen Kodály Budavári Te Deumát, a pápai audiencián a magyar himnuszszal köszöntötték II. János Pált. A Budai Ciszterci Szent Alberik kórus most a kétszáz éve született Erkel Ferenc utolsó és legérettebb operája, az István király budapesti bemutatójára készül.

2010. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budán, a Feneketlen-tó melletti Szent Imre-templomban énekel, de évenként három-négy külső koncertet is vállal az első ciszterci apát nevét viselő Szent Alberik kórus, amely a millennium évének nagy sikerű vatikáni szereplése után most a legreprezentatívabbnak tartott Erkel-opera, az István király Művészetek palotájabeli bemutatójára készül.
– Július elején Komárom leglátványosabb rendezvényi helyszínén, a monostori erődnél mutattuk be Erkel Ferenc operáját, amely a kétszáz éve született szerző zenedrámáinak gondolatiságával egybecsengően azt üzemi: a magyar nemzet mindenkori boldogulásának kulcsa az összetartás – mondja Somogyváry Ákos, a Szent Alberik kórus karnagya, akit egy balatonlellei templomi koncert után kértünk rövid beszélgetésre.
– Már a komáromi előadásra készülődve azt fontolgattuk, miként lehetne folytatása annak a nagy sikert aratott előadásnak, amely egy kétszáz fős zenei apparátus példás összefogásával jött létre, s amelyben az Operaház művészei, a zenekari tagok és a kórusok időt és fáradságot nem sajnálva, tiszteletdíj nélkül vállalták a fellépést. Rám a nyolc budapesti kórusból álló énekkar betanítása várt – folytatta a fiatal karnagy.
Kérdésünkre, hogy milyen feladatok várnak ez évben a Szent Alberik Kórusra, elmondta: készülnek egy születésnapi Erkel-hangversenyre, tervezik Mozart Rekviemjének a bemutatását és újabb CD-k készítését. Erkel Ferenc István király című operáját szeptember elsején, este a Művészetek Palotájában mutatják be. István szerepében Jekl László lép színpadra, a MÁV-szimfonikusokat és a kórust Csányi Valéria vezényli. Az előadás rendezője, Frigyesi András a köztelevízió egyik hírműsorában elmondta: habár az opera szereplői a budapesti előadást is fellépési díj nélkül vállalják, kiadásaik így is lesznek, ezért bármilyen támogatást örömmel fogadnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.