Kelendő fehérgallérosok

A korábbinál több diplomás szakembert keresnek az exportra termelő cégek, ami azt jelenti, hogy a gazdaság lassan növekedési pályára áll, s elvonulnak a foglalkoztatás bővülését beárnyékoló viharfelhők. A munkaerő-piaci tapasztalatok szerint a válság idején pánikba esett cégek a drágább munkatársakat küldik el, az élénküléssel azonban hosszú távú befektetésként kezelik az értékes, felkészült szakembereket.

2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élénkülés jeleit mutatja a hazai munkaerőpiac azon szelete, amelyik az exportra termelő vállalatok diplomás foglalkoztatottjait érinti – mondta el lapunk kérdésére Frölich Péter fejvadász. A P&Bert tanácsadó cég ügyvezetője rámutatott, hogy elsősorban a Távol-Keletre szállító német cégek magyarországi beszállítóinak keresnek közép- és felsővezetőket, méghozzá gyártói területen. Frölich Péter szerint az idei év első négy hónapjában folyamatosan élénkülést tapasztaltak, majd a választások után megmerevedett a piac. Augusztus 20. óta azonban ismét jelentős élénkülés tapasztalható.
A szakember szerint a válság végét, a fellendülés kezdetét mutatja a gyártáshoz kapcsolódó, úgynevezett „fehérgalléros”, azaz diplomás munkavállalók iránti kereslet növekedése. Amikor a cégek több vezetőre tartanak igényt, az mindig arra utal, hogy a következő két-három évben fellendülésre számítanak – mondta a szakember. Válság idején, az átszervezések közben a cégek nem szívesen cserélnek vezetőt, mert a céljuk a meglévő szervezet és költségszint megóvása. Amikor azonban a viharfelhők elvonulni látszanak, a cégek tulajdonosai, meglévő vezetői a piacszerzésre és a középtávú problémákra kezdenek figyelni. A válság keserű tapasztalata volt, hogy még a legnagyobb multinacionális vállalatok is megfeledkeztek a hosszú távú szempontok érvényesítéséről, és a legegyszerűbb módszereket alkalmazták – mondta a P&Bert ügyvezetője. A szakirodalomból minden humán vezető jól tudja, hogy nem szabad pánikba esni, a leépítéseknél menteni kell az értéket, a jó munkaerőt meg kell tartani. Ezzel szemben sokszor csak a költségek nyers lefaragása lebegett a menedzsmentek szeme előtt, és nem a legkevésbé hasznos, hanem a cég számára legdrágább kollégát küldték el. Ha valóban újra beindul a gazdaság növekedése, akkor szinte újra kell építeni a vállalatokat – fejtegette Frölich Péter.
A szellemi dolgozók, közép- és felsővezetők iránti kereslet növekedése még nem mutatkozik meg a teljes magyar munkanélküliséget tükröző adatokon. A KSH tájékoztatása szerint jelenleg 10 százalék feletti a munkanélküliség, a május–júliusi időszakban 11 százalékos volt a ráta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.