Kiélezett kampányküzdelem Gödöllőn

Tizenhat év után először kapott komoly jobboldali riválist Gémesi György, Gödöllő első embere. Liptákné Boros Andrea, a Fidesz–KDNP jelöltje civil foglalkozását cserélné <br />a polgármesteri székre; a hölgy ügyvédként dolgozik, s nem mellesleg férjével együtt négy gyermeket nevel. Szerinte Gödöllőn is változás kell, amihez hosszú távú programra és a helyi politikai élet megújulására van szükség.

2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gémesi György öt ciklus óta áll Gödöllő élén úgy, hogy a Fidesz az utóbbi önkormányzati választásokon nem indított polgármesterjelöltet vele szemben. Mi az oka annak, hogy ezúttal változtattak a stratégián?
– A Fidesz az ország majd minden városában indít polgármesterjelöltet, nem értem, Gödöllőn miért kellene ennek másképpen lennie.
– De az elmúlt választások alkalmával mégsem volt komoly jobboldali riválisa Gémesi Györgynek…
– A Fidesz most Gödöllőn is úgy érzi, hogy eljött a változás ideje.
– Gémesit eddig megfelelő polgármesternek tartották. Mostanra mi változott meg?
– Nem vagyok pártpolitikus, és nem vagyok a Fidesz tagja. Engem a párt gödöllői szervezete keresett meg, és a helyi lakosok támogatását élvezem. Ami a polgármestert illeti, ő húsz évet töltött el a politikában, ám mára légüres térbe került, és nincs mögötte politikai erő. Számára Gödöllő éveken keresztül elsősorban hátország volt, hiszen az országos politika foglalta le. Mostanra azonban kiszorult onnan, és Gödöllőnek sem tud hosszú távú perspektívát adni, négy évben gondolkodik.
– Az ön indulása párton belül is váltott ki indulatokat, nagy port kavart a helyi illetőségű fideszes Ángyán József nyilatkozata. A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára megdöbbenéssel értesült arról, hogy az őszi önkormányzati választáson a helyi Fidesz saját polgármesterjelöltet állít Gémesivel szemben. Ángyán József egy ezzel ellentétes tartalmú, általa tető alá hozott szóbeli megállapodásról beszélt. Mi ebből az igazság?
– Minden tiszteletem Ángyán József professzoré, de nem vagyok benne biztos, hogy ilyen kérdésben van jogosultsága egyeztetéseket folytatni. Vécsey László, akivel állítólag Ángyán József megállapodott, a tárgyalások időpontjában nem is volt még országgyűlési képviselő. Arról nem is beszélve, hogy demokratikus országban az emberek feje fölött nem kötnek ilyen paktumot. Majd a gödöllői választók eldöntik, hogy Gémesi György maradjon, vagy jöjjön a változás.
– Húsz év alatt egy politikus óriási tapasztalatra tehet szert, az ön előtt álló feladat így egyáltalán nem tekinthető könynyűnek. Mi vezetheti sikerre Gémesi ellen?
– Ennyi idő után egy politikus nemcsak tapasztalatokat szerezhet, hanem el is használódhat, kialakulhatnak olyan kötöttségei, amik miatt már nem tudja a korábbi lendülettel végezni a munkáját, és képtelenné válhat a megújulásra. Gödöllőnek azonban új lendületre, friss szemléletre van szüksége, új emberekre, akik képesek másképpen dolgozni a városért. Gödöllő elhelyezkedése nagyon jó, a repülőtérről autóval hamarabb lehet ideérni, mint a főváros központjába. Gödöllő nem más, mint Budapest keleti kapuja. Ezt az adottságot nem használták ki az elmúlt években, mint ahogy nem sáfárkodtak jól kulturális adottságaival sem. A polgármesternek bőven van adóssága a várossal szemben.
– Gémesi György látszatra 20 éve sikeresen és botránymentesen vezeti a várost. Mostanra pukkadt ki a lufi?
– A polgármester egyéni játékos, szemben velem, aki kifejezetten csapatban gondolkodom. Számomra nem okoz gondot, hogy elismert szakembereket gyűjtsek magam mellé, vallom ugyanis, hogy egy polgármester szakértői segítséggel hatékonyabb munkát tud végezni. Nem szeretnék azonban Gémesi Györgyre kígyót-békát mondani, annál is inkább, mert nem kívánok visszafelé tekintetni. Húsz év után végre a jövővel kell foglalkozni, a polgármester azonban, aki régóta már csak ciklusokban gondolkozik, képtelen megújulni. Gödöllőnek viszont hosszú távú programra van szüksége ahhoz, hogy tudományos és turisztikai központtá válhasson.
– Akkor foglalkozzunk a jövővel. Milyen program mentén képzeli el a város felvirágoztatását?
– A programunk, amellyel fejlődő pályára kívánjuk állítani Gödöllőt, az Erzsébet királyné nevet kapta. Elsőként új alapokra helyeznénk a város és az egyetem kapcsolatát, ebben óriási lehetőségek rejlenek mindkét fél számára. A turizmus fejlesztésével pezsgést szeretnénk hozni a városba, a kis- és közepes vállalkozások ennek segítségével meg tudnának erősödni. Természetesen vannak olyan problémák, amelyeket azonnal orvosolni kellene. Ilyen többek között a közlekedés, amely jelenleg koncepció nélkül működik Gödöllőn. A veszélyeztetett kereszteződésekben körforgalmakat kell kialakítani, szükség van a kerékpárút-hálózat kiépítésére is, amire óriási az igény. Jó lenne az is, ha nem csak a választások közeledtével épülnének utak a városban, amelyeket a helyiek viccesen „kampányutaknak” becéznek, ugyanúgy javítani kell a járdák állapotán is. Hatalmas adóssága a városnak, hogy Gémesi György minden kampány alkalmával fürdőt vagy uszodát ígér. Mi meg is kívánjuk ezt építeni.
– Közben megkezdődött a kampány, és rögtön komoly botrány robbant ki amiatt, hogy a helyi választási bizottság szerint jogszabálysértő közvélemény-kutatást végzett egy cég Gödöllőn. A helyi önkormányzat közleményben nevezte csalónak a kérdezőbiztost. Erre ön úgy reagált, hogy Gémesi György hatáskörén és minden elfogadott viselkedési normán túllépve gátolt meg egy munkáját végző kérdezőbiztost, valamint rágalmazott meg egy közvélemény-kutató céget. Külső szemlélőként az ügy nehezen érthető…
– A sajtóból értesültem az ügyről, előtte engem senki nem hívott fel ezzel kapcsolatban. A szóban forgó cég valóban az én megbízásomból készített közvélemény-kutatást, az előírásokat betartva összesen ötszáz személyt kérdeztek meg. Erre azért volt szükség, mert komolyan gondoltam, hogy kíváncsi vagyok az emberek véleményére. Épp ezért irreális az a vád, hogy a kérdezőbiztos munkája során az önkormányzatra hivatkozott, hiszen az emberek befolyásolása nem állhatott érdekünkben. Annyit azonban még fontosnak tartok megjegyezni, hogy Gémesi Györgynek az ügyben tanúsított magatartása rendkívül elkeserített. Ilyen módon senki nem élhet vissza hatalmával.
– Mire lehet következtetni a közvélemény-kutatás eredményéből?
– A végeredmény nem publikus, anynyit azonban elárulhatok, hogy összességében még annál is pozitívabb a helyzet, mint azt előzőleg gondoltuk. Gödöllőn is reális esély van a változásra.
– Említette, hogy nem tartja magát pártpolitikusnak. Négy gyermeket nevelő édesanyaként az eddig tapasztaltak kedvét szegték, vagy éppen megacélozták elszántságát?
– Az utóbbi. A megpróbáltatások mellett rengeteg pozitív visszajelzést kapok, és a legfontosabb, hogy mögöttem áll a családom, ami sok erőt ad. Annyi azonban biztos, hogy a feladat komoly terhet ró rám, mostanában sokkal korábban kell kelnem, mint eddig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.