Lerágott csont?

2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazi rémlátomás: éjféli órán reccsen a padló, nyikorogva nyílik a ruhásszekrény ajtaja, és – borzalom – a nyakunkba esik egy rég elfelejtett pénzügyminiszter árnyalakja… Mint a fentiekből látható, csontvázból egy is sok, ám Varga Mihály, a kormány tényfeltáró bizottságának vezetője tegnap egyszerre hatvanhárommal állt elő. Az igazi hidegrázást azonban az a több mint kétszázmilliárd forint jelenti, amit a leköszönt kormány pénzügyesei kifelejtettek az idei költségvetésből, és amit most nekünk, adófizetőknek kell összedobnunk.
Persze bizonyára most is lesznek olyan fanyalgók, akik kevesellik a csontvázakat. Akik szerint a Varga Mihály vezette bizottság eredménye nem meggyőző, nem ástak elő elég tetemet, nem találtak elég kifizetetlen számlát. Netán amit találtak, nem is csontváz, csak gumicsont, amin elrágódhatnak a politikusok.
Érdemes távolabbról vetni egy pillantást a csontvázügy történetére, amely Varga Mihály, akkor még ellenzéki politikus és Oszkó Péter hivatalban lévő pénzügyminiszter közti nyilatkozatháborúval tavasszal vette kezdetét. A kormányra készülő Fidesz igyekezett a közvélemény értésére adni, hogy amikor átveszi a kormányrudat a Bajnai-kabinettől, nem hajlandó az előző nyolcévnyi kormányzás hibáiért felelősséget vállalni. Ez az elhatárolódási szándék jelent meg a Varga Mihály vezette tényfeltáró bizottság felállításában, s a közbeszédben oly népszerűvé vált „keresd a csontvázat a szekrényben” játék folytatásában.
Bármilyen sok szójátékra adott is alkalmat a csontvázkeresés, azért ne felejtsük el, hogy itt valójában igazi pénzről, méghozzá ki nem fizetett, de előbb vagy utóbb kifizetendő pénzről van szó – vagyis a játék véresen komoly. Az egyes tételek lehetnek százmilliárdosak, vagy néhány százezresek is, de a cechet így is, úgy is mi álljuk. Ilyen tétel például a Forma–1-es jogdíj kérdése, amit ugyan beterveztek a költségvetésbe, de a korábbi, erősebb forintárfolyamon. Csupán ebből a feledékenységből 1,3 milliárd forintos hiány keletkezett. Hasonlóképp elfelejtődött a NATO-, OECD- és ENSZ-tagdíjak fedezetének az elkülönítése is. Nem lehetett tudni a választások előtt, hogy valójában mennyi kötelezettséget vállaltak a döntéshozók a Malév, a MÁV, a BKV vagy a Volán-társaságok terhére. Különösen emlékezetes a nemzeti légitársaság viszontgarancia-ügye. A hivatalából távozó Oszkó Péter maga jelentette be, hogy csontvázra bukkant: szerinte törvénytelenül vállalt a cég menedzsmentje – lapunknak adott nyilatkozatából kiderült, épp Borisz Abramovics korábbi kisebbségi tulajdonos – visszafizetési garanciát a 32 millió eurós kölcsönre. Arra azonban nem tudott válaszolni a Bajnai-kormány csontvázügyi szakminisztere, hogy miért volt ez évekig titok a Pénzügyminisztérium és a vagyonkezelő szervezet döntéshozói előtt.
Titkokat és ki nem fizetett számlákat talált lépten-nyomon a Varga Mihály vezette bizottság, a Vértes Erőmű ügyében ugyanúgy, ahogy a moszkvai külképviselet épületének az eladása körül, a felültervezett adóbevételek tárgyában vagy az egyházi iskolák finanszírozásakor. A kormányra készülődő Fidesz tavasszal még attól tartott, hogy a szekrényben lapuló tételek felborítják a költségvetést, és a tervezett 3,8 százalékos hiánycélt 5-7 százalék közelébe repítik. Mindez azonban nem történt meg, mert a külső kényszerek a kiadások csökkentésére és az adóbevételek növelésére ösztönözték az Orbán-kormányt. Varga Mihály sem győzte hangsúlyozni tegnap, hogy csontvázak ide, csontvázak oda, a deficit az év végén nem lehet több a tervezettnél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.