Tetszést arató hiánycél

Örvendetes fordulatként értékelték londoni piaci elemzők Matolcsy György gazdasági miniszter bejelentését a jövő évre tervezett három százalék alatti hiánycélról. A hírre meglódult a magyar államkötvények kereslete, erősödött a forint, és várhatóan lekerül a napirendről az elemzők által kilátásba helyezett kamatemelés.

2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos fordulat történt a magyar költségvetési kommunikációban azzal, hogy a kormány bejelentette: a hazai össztermék (GDP) három százaléka alatt tartja a jövő évi államháztartási hiányt. Ám az új hozzáállás óvatosan kezelendő – vélekedtek tegnapi helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők. A Barclays Capital befektetőknek szánt elemzésében kijelentette: jelentős fordulat történt, mivel a magyar kormány eddig olyan jelzéseket adott, hogy a növekedés ösztönzéséért a jövő évi hiánycél puhítására törekszik.
A bejelentés kedvező hangulatot teremtett a befektetők körében is, legalábbis erre utal, hogy tegnap az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a tervezett 50 milliárd helyett 70 milliárd forint összegben értékesített 3, 5 és 10 éves magyar államkötvényeket. Az előző napi másodpiaci referenciahozamokhoz képest 12-17 bázisponttal alacsonyabban alakultak a tegnapi aukciós átlaghozamok. A 3 éves államkötvény aukciójára például 20 milliárd forintnyi mennyiséget hirdetett meg az ÁKK, az elsődleges forgalmazók azonban 72,4 milliárd forintnyi vételi ajánlatot nyújtottak be; az erős vételi érdeklődést látva a kibocsátó 10 milliárddal, 30 milliárd forintra növelte az elfogadott ajánlatok mennyiségét. A forint tegnap erősödött, teljesítménye kitűnt a régiós devizák közül. Az euró reggel nyolc órakor még 287 forint felett vágott neki a napnak, ám a nap végén már csak 284,5 forintot adtak egy euróért a nemzetközi piacokon. A svájci frankkal szemben hasonló pályát járt be a magyar fizetőeszköz. Az alpesi devizáért reggel még 223 forintot kellett fizetni, míg lapzártánk idején 220,8 forinton járt az árfolyam.
Az a tény, hogy az állampapírok iránt tegnap növekedett a kereslet és a forint is erősödésbe kezdett, azt jelzi, hogy a befektetőket megnyugtatta a nemzetgazdasági miniszter bejelentése a jövő évi hiányról – jegyezte meg kérdésünkre Madár István közgazdász. Szerinte a tárcavezető bejelentése óriási változást jelentett a kamat szempontjából is. Miközben ugyanis a frank erősödése és a tisztázatlan pénzpolitikai helyzet miatt az elmúlt napokban egyre nőtt a kamatemelés esélye, mára e nyomás szinte megszűnt. – A kamatnövelési várakozást eddig a gazdaságpolitikai bizonytalanság fűtötte, ám a csökkentés lehetőségéhez újra el kell telnie egy kis időnek, hogy a piacok meggyőződhessenek a kormány szándékának eltökéltségéről – tette hozzá Madár István. Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy az állampapírok vevői jó ideje beárazták a kamatemelést, így a változatlan kamatkulcs mellett is drágábban finanszírozza magát az ország. Ezentúl – remélhetőleg – a papírok árából is lassan eltűnik majd a várt szigorítás hatása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.