Tiszta Magyarországot!

Magyarország is követheti Észtország példáját, és néhány hónapos előkészítő munka után egyetlen nap alatt megszabadulhatunk az illegális szeméttelepektől. A balti államban a Csináljuk meg! kampány csúcspontjaként 2008. május 3-án 40-50 ezer ember összesen öt óra alatt körülbelül tízezer tonna szemetet gyűjtött össze. A példát már több ország – többek között Portugália és Szlovénia – is követte, Romániában pedig szeptember 25-én számolják fel az illegális hulladéklerakókat.

2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A programról a közelmúltban riportot közöltünk, amely felkeltette a Vidékfejlesztési Minisztérium érdeklődését is, a környezetvédelmet felügyelő tárca már a program beindításán gondolkodik. Lapunk az észt program magyarországi megvalósíthatóságával kapcsolatban megkereste a parlamenti pártokat, és több zöldszervezet véleményét is kikérte. Abban mindenki egyetért, hogy az észt példa követendő, a megvalósítást azonban mindenki másképpen képzeli el. Miközben a pártok többsége a kormányra bízná a program koordinálását, az LMP szerint a kezdeményezés akkor lehet életképes, ha az irányítás a civil szervezetek kezében van, de ehhez meg kell kapniuk minden támogatást. Hasonló véleménykülönbség van a zöldszervezetek között is. A Hulladék Munkaszövetség nem biztos, hogy beállna egy állami kezdeményezés mögé, a Levegő Munkacsoport azonban éppen a környezetvédelmet felügyelő tárcától várja a kezdő lépés megtételét. Mindenki egybehangzóan állítja ugyanakkor, hogy az illegális hulladéklerakók felszámolását drákói szigornak és megfelelő felvilágosításnak kell követnie. Különben az egész csak kidobott pénz.
Részletek az 5. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.