Újranyílnak a kis posták

A Veszprém megyei Küngös után szeptemberben újabb négy kistelepülésen nyitnak állandó postahivatalt. A további helyszínek kiválasztása érdekében önkormányzati szövetségekkel egyeztet a kormány. A települések igényei és a Magyar Posta lehetőségei együtt szabják meg az újranyitás körét.

2010. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelképes eseményre került sor tegnap a Veszprém megyei Küngös településen. – Az előző kormányzat közel 500 falusi kis postát zárt be, 30 milliárd forintot vont el a postától, és közel 9 ezer dolgozót elbocsátott – mondta Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára azon az ünnepségen, amelyen felavatták az első, előző kormányzat által bezárt postahivatalt. Mint Hüse Mariann szóvivő lapunknak elmondta, a Magyar Posta kiemelt szerepet szán a kistelepülések fejlesztését szolgáló programoknak, és a 2003–2004-ben megszüntetett kis posták fokozatos újranyitását tervezi ott, ahol erre a helyi közösség is igényt tart.
A szóvivő lapunk kérdésére elmondta, az újranyitás azokon a 300-600 fős lélekszámú kistelepüléseken várható, ahol mobil postákra cserélték az állandó hivatalokat. Az első ütemben Küngös mellett szeptemberben négy település kapja vissza postahivatalát. Semjénben szeptember 14-én, Sárkesziben 20-án, Vadnán 24-én és Tornanádaskán 28-án nyílik újra a posta. Emellett a Fejér megyei Sárkeszi és több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település került a kiválasztottak közé. A Magyar Posta párbeszédet kezdeményezett az országos önkormányzati szövetségekkel és az önkormányzatokkal arról, hogy mely településeken állítsák helyre a postahivatalt. Fontos tudnivaló, hogy a települések igényei és a Magyar Posta lehetőségei együtt szabják meg a visszaállítandó postahivatalok körét – hangsúlyozta a szóvivő.

Elhibázott Posta–Erste Bank szerződés. Tragikus a véleménye az Erste Bank és a Magyar Posta együttműködéséről Kalmár Istvánnak. Az APEH informatikai elnökhelyettese, aki a közelmúltban távozott a Magyar Posta elnöksége éléről, a Magyar Nemzet Online-nak nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy a szerződés a posta számára szinte minden tekintetben előnytelen, s ezen változtatni kell. A cég igazgatóságától való távozását a szakember azzal magyarázta, hogy az APEH és a VPOP átalakulása, illetve e két szervezetnek az összevonása, az átszervezés koordinálása komoly és időigényes feladat. A további ok, amiért távozott, az, hogy nem merte vállalni egyszerre ennyi területen a harcot. Kalmár István leszögezte, továbbra is tanácsadója a jelenlegi elnöknek, és segíti munkáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.