2006 ősze a jogállam teljes csődje

A 2006. őszi események első számú politikai felelőse Gyurcsány Ferenc. Az állam nemcsak akadályozta, hanem sokszor lehetetlenné tette a jogsértések elkövetőinek megtalálását, felelősségre vonását – többek között ez derül ki az üggyel foglalkozó parlamenti albizottság tegnap elfogadott jelentéséből.

2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyhangúlag elfogadták tegnap a 2006-os hatósági jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság fideszes, KDNP-s és LMP-s képviselői a testület jelentését, amelyet hatvan rendőrségi, ügyészségi és bírósági vezető, illetve áldozat személyes meghallgatása, valamint több ezer oldalnyi okirat és vizsgálati jelentés alapján készítettek el. Az ülésen a Jobbikot képviselő Gaudi-Nagy Tamás nem vett részt, a szocialisták pedig kezdettől bojkottálták az albizottság munkáját. A jelentést később a „főbizottság”, vagyis az emberi jogi bizottság is – három jobbikos képviselő és a fideszes Kővári János tartózkodása mellett – elfogadta. Az MSZP-s tagok itt sem jelentek meg.
A jelentés a tévéostrom kapcsán azt írta: „Súlyos érvek szólnak amellett, hogy a rendőrök egy részét áldozatul dobták oda a feldühödött tömeg elé”, és kétségesnek tartják, hogy „a tévészékház átadásának oka kizárólag a vezetők dilettantizmusa volt”. A jelentés kiemeli: a meghallgatások alapján egyértelmű, hogy a tévészékházat „a tüntetők nem elfoglalták, hanem a rendőrség feladta, és a Magyar Televízió munkatársaival együtt védtelenül hagyta”. Ráadásul az evakuálásról még Rudi Zoltán akkori tévéelnököt sem tájékoztatták.
A dokumentum rámutat: Bene László volt országos főkapitány elmondása alapján Gergényi Péter akkori budapesti főkapitány ellen azért nem indulhatott fegyelmi eljárás, mert Gyurcsány Ferenc „védelme alatt állt”.

*

„Bene László érvelése politikai értelemben érthető, jogilag azonban elfogadhatatlan” – olvasható a jelentésben, amely szerint ezzel Bene elöljárói intézkedését elmulasztotta.
A tévéostrom utáni napokban a rendőrség „aránytalan brutalitással” lépett fel a tüntetőkkel, sőt egyszerű járókelőkkel szemben is – hangsúlyozza az iromány. Bírósági döntések igazolják, hogy több ártatlanul megvert ember esetében az eljáró rendőrök meghamisították a jelentéseket, s ezzel közokirat-hamisítást és hamis vád bűntettét követték el. Ami ezekben a napokban történt, az „nem csupán a rendőrség, hanem a jogállam teljes intézményrendszerének csődje” volt: az ügyészség az előzetes letartóztatások indítványozásakor, a bíróság pedig azok elsőfokú elrendelésekor tömegesen figyelmen kívül hagyta a jogi és eljárási szabályokat, és ezeknek a hibáknak semmilyen következménye nem lett – világít rá a jelentés.
2006. október 23-a kapcsán megemlítik a Legfelsőbb Bíróság közelmúltban hozott jogerős ítéletét, amely szerint a Kossuth tér éjszakai kiürítése jogellenes volt. Délután három órakor az ünneplőket – az előzetes megállapodást felrúgva – nem engedték vissza a térre, pedig ezzel az erőszakos események elkerülhetők lettek volna. A jelentés megállapítja: „A rendőrök a rendszerváltás óta nem tapasztalt erőszakot alkalmazva, azonosítószám nélkül, nem rendszeresített fegyverekkel léptek fel, és szándékosan tolták rá a Fidesz-nagygyűlés résztvevőire az erőszakos tüntetőket.” Öszszegzésként megemlítették: az állam nem csupán korlátozta, hanem sok esetben előzetes intézkedéssel (azonosítók levétele) lehetetlenné tette a bűncselekmények elkövetőinek megtalálását és felelősségre vonását.
A jelentés többek között azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy szankcionálni kellene azokat, akik nem jelennek meg a parlamenti bizottságok előtt, és legalább hat hónapig meg kellene őrizni a börtönök belső kamerafelvételeit. Kezdeményezik, hogy a legfőbb ügyész kötelezze továbbképzésre azokat az ügyészeket, akik megalapozatlanul indítványoztak előzetes letartóztatásokat. Emellett javasolják a gyülekezési törvény, illetve a biztonsági cégek tevékenységi köreinek és jogosultságainak felülvizsgálatát, a 2006 szeptemberében és októberében jogszerű intézkedés közben megsérült rendőrök anyagi elismerését, továbbá, hogy Magyarország csatlakozzon a kínzás elleni ENSZ-egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvéhez, s így független szervezetek ellenőrizhessék a fogva tartás körülményeit. Javasolják egy önálló bírói testület létrehozását, amely a fegyelmi ügyeket bírálná el. Végül a Nemzeti Jogvédő Alapítvány, a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság állami elismerését kezdeményezték.
Gulyás Gergely (Fidesz), az albizottság elnöke elmondta: az első számú politikai felelőse a történteknek Gyurcsány Ferenc. Úgy vélte, ügyészségi nyomozásra adhat okot Bene László és Rudi Zoltán albizottság előtt tett nyilatkozata.
A jelentés eredetileg nemcsak a 2006. őszi, hanem a 2002 és 2010 közötti hatósági jogsértésekkel is foglalkozott volna, de Gaudi-Nagy Tamás az eredeti munkamegosztás ellenére ennek a tervezetét határidőre nem készítette el, így az a dokumentumba sem került bele. A jobbikos politikus elismerte, hogy nem tudott eleget tenni kötelezettségének, de arra hivatkozott: az ügy súlyához képest rendkívül kevés idő állt a rendelkezésére.
Szabó Tímea (LMP) közölte: szakmailag megalapozott, morálisan és politikailag árnyalt jelentés készült, és nem igazak a testületet prekoncepcióval illető vádak. Az MSZP közleményben jelezte: azért nem „asszisztáltak” a jelentés elfogadásához, mert szerintük a testület nyilvánvalóan azzal a céllal alakult, hogy a „Gyurcsány a hibás” politika jegyében az akkori kormányt kiáltsák ki bűnbaknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.