A Malévnak 15 milliárd

A nemzeti légitársaság kritikus helyzetével indokolta a tulajdonos, hogy 5,3 milliárd forintnyi készpénzzel és 9,4 milliárdnyi hitel tőkévé alakításával 14,7 milliárd forint tőkeemelést hajtott végre a Malévnál. Emellett 5,3 milliárd hitelt is kap a társaság.

2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Malév örökölt pénzügyi helyzete, a kerozin drasztikus áremelkedése és az utasforgalom csökkenése miatt a magyar kormány felhatalmazta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt, hogy biztosítsa a légitársaság zavartalan működését. A tegnap lezajlott közgyűlésen a vagyonkezelő a tőkehelyzet rendezésére tett javaslatot, amelyet a közgyűlés meg is szavazott. A tőkeemelés értéke, amely a 2009. évi beszámoló alapján törvényi kötelezettség volt, összesen 14,7 milliárd forint. Ez részint 9,4 milliárd forint hitel konverziójából, azaz a hitel és a kamatok tőkévé alakításából, valamint 5,3 milliárd forintos készpénzből áll. A társaság fizetőképességének fenntartása érdekében a tulajdonos ugyanakkor újabb 5,7 milliárd forintos hitelt is nyújtott a cégnek.
A Malév helyzete rendkívül kritikus, a stratégiai tervezés mellett azonnali kármentési feladataink vannak – nyilatkozta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Világgazdaságnak adott interjújában. A tárcavezető azt mondta, a pótlólagos forrásbevonás elkerülhetetlen. A miniszter a Malév esetleges eladását firtató kérdésre úgy válaszolt, hogy „előzetesen nem zárnék ki semmit”.
A tavasz óta ismét többségi állami tulajdonban lévő légitársaság már hosszabb ideje kritikus pénzügyi helyzetben van. Legutóbb az idén tavasszal a Bajnai-kormány szavazott meg 8,1 milliárd forint keretösszegű tulajdonosi kölcsönt számára.
A Malév 2009-ben rekordszintű, 26,8 milliárd forint veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Ennek mérsékléséért a menedzsment már tavaly komoly átszervezésbe kezdett. Így húszmilliárd forinttal kevesebbet fordított üzemelési kiadásokra 2008-hoz képest, az idei első fél évben pedig további 4,7 milliárd forintot spórolt.
Martin Gauss, a Malév vezérigazgatója korábban lapunk kérdésére azt nyilatkozta, hogy az általa készített üzleti terv szerint 2012-re 48,8 millió euróval csökkentik a költségeiket, a bevételeiket pedig növelik. Ennek eredményeként a légitársaság két év múlva nullszaldós lehet. Gauss szerint a Malév a múltban nem foglalkozott a költségek csökkentésével. A Malév 95 százaléknyi részvénye az idén tavasszal hitel-tőke konverzióval került a magyar állam tulajdonába, míg a maradék öt százalék az orosz állami Vnyesekonombank érdekeltségébe tartozó AirBridge Zrt.-nél maradt. A magyar légitársaság 102 millió euróval – jelenlegi árfolyamon mintegy 29 milliárd forinttal – tartozik az orosz banknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.