Állóháború Esztergomban

Miközben a polgármester-választást a független, ellenzéki pártok által támogatott Tétényi Éva nyerte meg Esztergomban, a helyi képviselő-testületben a Fidesznek van kétharmados többsége. A frissen megválasztott településvezető már a közös munkát tervezi, ám a választáson vesztes Meggyes Tamás sötét erők működéséről beszélt, és közölte Tétényivel, hogy keressen magának értelmes elfoglaltságot. Távolinak tűnik az öszszefogás Esztergomban.

2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 3-án ön elsöprő fölénynyel nyerte el Esztergom polgármesteri székét Meggyes Tamással, a Fidesz–KDNP jelöltjével szemben. Hátradőlt és élvezi a sikert?
– Szó sincs róla, két ok miatt sem tehetem. Rengeteg munka vár rám, ráadásul a választás utáni közjátékok nem is engedték, hogy felhőtlenül ünnepeljek.
– Már csak azért sem bonthatott pezsgőt, mert a Fidesz megfellebbezte a választás eredményét. Beadványukban úgy fogalmaztak, hogy bűnben fogant hatalomszerzés történt Esztergomban. Mikor lesz hivatalos a választás végeredménye?
– A fellebbezést Steindl Balázs, a helyi Fidesz elnöke nyújtotta be, fogalmam sincs, hogy mit értett bűnben fogant hatalomszerzés alatt. A területi választási bizottság egyébként elutasította a beadványt, a voksolás eredményét már csak bíróság előtt lehet megtámadni. Nem tudok arról, hogy ellenfeleim ehhez az eszközhöz folyamodtak volna.
– Kik állnak ön mögött?
– Esztergom város lakossága és a választópolgárok, akik úgy gondolták, hogy a változásra szavaznak. Az eredmények elemzésekor egyértelművé vált számunkra, hogy nemcsak az ellenzéki pártokat támogatók, hanem a Fidesz szimpatizánsainak egy része, körülbelül háromezer ember is rám szavazott. Emiatt érzem úgy, hogy a győzelmem egy széles körű összefogás eredménye.
– Hivatalosan azonban a Jobbik, az LMP, az MDF, az MSZP és a volt fideszesekből álló Polgári Esztergomért Egyesület fogott össze ön mellett.
– Választási megállapodást egyetlen szervezettel sem kötöttem, az engem támogató politikai erők segítsége abban állt, hogy nem indítottak ellenem jelöltet. Tették ezt azért, mert úgy gondolták, hogy az általam felvázolt program többé-kevésbé támogatható.
– Ők lennének a Meggyes Tamás által említett sötét erő, akit a fideszes politikus az ön háttérben sejt?
– Nem tudom, Meggyes Tamás mire gondolt, amikor azt mondta, hogy sötét erők állnak mögöttem. Erről őt kellene megkérdezni.
– Ami az önt támogató szervezeteket illeti, hogy tud majd egyszerre megfelelni az MSZP-nek és a Jobbiknak?
– Én munkát ajánlok nekik, a város érdekében bárkivel szívesen dolgozom együtt. Amennyiben úgy látják majd, hogy egy várospolitikai érdek ütközik egy országos politikai érdekkel, akkor tárgyalunk a helyzet rendezéséről. Magam azonban úgy gondolom, hogy a szennyvízkezelés, az oktatás és a többi ügyek nem pártpolitikai kérdések.
– Holnap lesz a hivatal átadás-átvétele. Tart az eseménytől?
– A ceremónia a jogszabályoknak megfelelően zajlik majd, a közigazgatási hivatal vezetőjének jelenlétében veszem át a hivatalos ügyiratokat. Kértem továbbá, hogy a hivatali autókat, laptopokat és mobiltelefonokat is adják át azért, hogy az esztergomiak világos képet kaphassanak a város értékeiről. Részemről semmifajta visszamenőleges számonkérést nem tervezek, ha mégis lesz ilyen, akkor csak azért, hogy az esetlegesen felmerülő ügyeket tisztázzuk.
– Sejtelmesen fogalmaz. Szekrényből kidőlő csontvázakra számít?
– Sok mindenről pletykálnak a városban, persze lehet, hogy csak azért, mert a hivatal részben a nyilvánosság kizárásával működött. Az emberek kevés információhoz jutottak hozzá, sokan gondolják úgy, hogy a háttérben valami titok van. Egyelőre csak annyit tudok mondani, hogy az átadás-átvétel után minden ki fog derülni. Azt azonban megígérem, hogy a jövőben nyílt testületi üléseket tartunk majd, hiszen az önkormányzat közpénzen működik, és mi a lakosság felhatalmazásával őrködünk a közös javak felett.
– A választás után egy előszobában kapott helyet, most pedig egy meglehetősen szegényes szobában ülünk. Ez már a polgármesteri iroda?
– Ez Knapp János alpolgármester szobája volt, amelyet Meggyes Tamás országgyűlési képviselőként elfoglalt. Az átadás-átvételkor reményeim szerint a polgármesteri és a kabinetirodákat is átvehetem majd, amelyeket aznap nyílt napon be kívánok mutatni a város lakosságának.
– Meggyes Tamás polgármesterségét egyszerre jellemezték az elért eredmények és a politikai harcok. Ennek ismeretében milyen négy évre számít?
– A kampányban nem mondtam roszszat ellenfelemre, mert tény, hogy Esztergom sokat gyarapodott, sok minden épült a városban. Az is igaz azonban, hogy egyes beruházások félbemaradtak, miközben a város jelentős, többmilliárdos hitelállományt halmozott fel. Az esztergomi embereket azonban nem ez, hanem az előző vezetés stílusa bántotta. Ennek mindenképpen véget vetünk.
– Mivel foglalkozik majd a következő négy évben?
– Szeretném Esztergomot szabad mintavárossá tenni. A szabad azt jelenti, hogy mindenki bántódás nélkül, szabadon véleményt nyilváníthat majd, ez eddig nem volt mindig így. A mintavárost pedig arra értem, hogy a környezettudatos technológiákat behozzuk az esztergomiak életébe.
– Meggyes Tamás vajon erre gondolt, amikor azt mondta, hogy keressen magának értelmes elfoglaltságot?
– Nem tudom, ő mire gondolt. Úgy érzem, hogy őt sokkszerűen érte a választás eredménye, én nem haragszom rá. Azt azonban tudomásul kell vennie, hogy amikor engem sérteget, akkor valójában a város lakosságát bántja.
– Nem fél, hogy hasonlóan elődjéhez önt és munkatársait is támadások érhetik?
– Nem tartunk attól, hogy bajunk eshet, bár a lakosság egy része félt minket. Mi azonban úgy gondoljuk, hogy a fizikai erőszak nem lenne méltó Meggyes Tamáshoz, és országgyűlési képviselőként tudja, mit tehet meg és mit nem.
– Az esztergomi képviselő-testület hamarosan megtartja alakuló ülését. Érdekes eseménynek ígérkezik.
– Szombatra szerettem volna összehívni az alakuló ülést, ám az időközben, Megygyes Tamás vezetésével megalakult Fidesz-frakció jelezte, nekik a csütörtök lenne jó. Miután a szervezeti és működési szabályzat ezt nem teszi lehetővé, így vasárnap délutánra a Dobó Katalin Gimnázium aulájába hívom össze az ülést. Mi úgy készülünk, hogy megalakul a képviselő-testület.
– Ki lesz az a politikus a testületben, aki alpolgármesterként segítheti a munkáját?
– Az alakuló ülésen javaslatot teszek majd arra, hogy a Fidesz-frakció tagjai közül kivel szeretnék együtt dolgozni alpolgármesterként a következő négy évben. Az összefogást és az együttműködést szem előtt tartva kész vagyok tárgyalni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.