Áremelést hoz az RTL és a TV2 terve?

Drasztikus áremelkedéshez vezethet, ha fizetőssé válik az RTL Klub és a TV2 – vélik a kábeltévés szövetségek, akik a Médiatanács elnökétől kértek segítséget. Szalai Annamária közölte: novemberben kerül a Ház elé az új médiatörvény tervezete, amely reményei szerint gátat szab az erőfölénnyel való visszaélésnek, és egészséges, a nézők érdekeit szolgáló versenyt eredményez.

2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két kábeltelevíziós érdekvédelmi szervezet nyílt levélben fordult Szalai Annamáriához, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, illetve a Médiatanács elnökéhez az RTL Klub és a TV2 tervezett díjfizetőssé tétele ügyében. Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke szerint a két országos kereskedelmi televízió műsordíja felborítaná a médiapiacot, aminek az előfizetők és a kisebb tévécsatornák lehetnek a vesztesei. Rámutatott: ez havonta legalább 1200 forintos dráguláshoz vezetne, amit a kábelszolgáltatók nem tudnának kigazdálkodni, azt át kellene hárítaniuk a fogyasztókra. Kéry közölte: nem lesznek partnerek abban, hogy az előfizetők pluszdíjat fizessenek olyan csatornákért, amelyeket saját antennával egyébként bárki ingyen nézhet. Hozzátette: a reklámbevételekből amúgy is tekintélyes nyereséget szerző RTL és TV2 a pluszdíjjal „indokolatlan és aránytalan, több tíz milliárdos extrabevételhez és behozhatatlan versenyelőnyhöz” jutna. Hasonlóan látja a helyzetet Nyuzó Péter, a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség elnöke, aki szerint a kábeltévés alapcsomagok ára megduplázódhat. Az érdekvédő szerint díjfizetés esetén „egy sor kábeltelevíziós kis- és középvállalkozás tönkremegy, megszűnik az ezeknél eddig meglévő egy-kétezer munkahely”.
Szalai Annamária a Magyar Nemzetnek elmondta: aggódva figyeli a műsorszolgáltatók és
-terjesztők közötti vitát, amelynek vesztesei a nézők, illetve a kisebb csatornák és kábelszolgáltatók lehetnek. Állami szabályozást lát szükségesnek ahhoz, hogy egyes csatornák ne élhessenek vissza erőfölényükkel, egészséges verseny alakuljon ki, a nézők pedig kedvező áron a lehető legtöbb csatornát nézhessék. – Meg kell határozni, mely csatornákat kell mindenképpen továbbítani, ki kell jelölni azokat a szereplőket, akiknek kötelező lesz az általuk előállított tartalmat mindenkinek odaadni, és meg kell akadályozni a különalkukat – fogalmazott a Médiatanács elnöke. Hozzátette: várhatóan novemberben kerül az Országgyűlés elé az új médiatörvény tervezete, amely reményei szerint ezeket a célokat szolgálja majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.